Grb i slava Općine Vlasenica proglašeni neustavnim

Vlasenica

Vlasenica grb

Grb i slava Općine Vlasenica su simboli s kojima se ne mogu identifikovati svi građani ove multinacionalne općine i danas ih je osporio Ustavni sud Republike Srpske.

Time je usvojio prijedlog Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a i donio odluku kojom je utvrdio da su neusaglašene s Ustavom RS-a odredbe Statuta te lokalne zajednice kojima je utvrđen grb i slava općine.

“S obzirom na to da je osporenim odredbama propisano da se u središnjem dijelu grba kao simbol Općine nalazi Crkva (manastir) Sv. apostola Petra i Pavla i krst, nesporno je, po ocjeni Suda, da se radi o simbolima koji predstavljaju samo građane hrišćanskog pravoslavnog vjerskog i kulturnog naslijeđa”, saopćeno je iz ovog suda.

Također, ta najviša pravosudna institucija RS-a smatra da se svetkovanjem krsne slave uvode vjerski običaji u jedinice lokalne samouprave i dovode u privilegovani položaj pripadnici jedne vjere u odnosu na ostale građane te da na taj način vjera postaje razlog odvajanja i razlikovanja njenih građana.

Posted by on 2011-10-25. Filed under Vijesti iz BH gradova, Vlasenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login