Grčka od 1. januara na čelu EU

EU, Grčka

EU, Grčka

Na čelo Vijeća Evropske unije, od 1. Januara ove godine došla je Grčka. Tokom sljedećih šest mjeseci ovu zemlju očekuju veliki izazovi i nove zadaće. Dok mnogi na ovo gledaju sa sumnjom, Grci su optimistični, piše Deutsche Welle.

Grčka se još uvijek nalazi u dubokoj gospodarskoj krizi. Nezaposlenost od 27 posto je dosegla rekordnu vrijednost. Porezi se povećavaju, javni izdaci smanjuju. Na njezinim leđima još uvijek leži teret od stotina milijuna eura duga. Situacija se doduše poboljšava, ali tek polako.

„No, usprkos indicijama da se stvari ipak pokreću na bolje, situacija u kojoj se nalaze obični ljudi u Grčkoj je još uvijek katastrofalna“, izjavio je zastupnik u grčkom Parlamentu, Konstantinos Karagkounis, član vladajuće konzervativne stranke, prilikom nedavne posjete Bruxellesu.
Treba dodati da će, s obzirom na izbore za Evropski parlament koji će se održati koncem svibnja slijedeće godine, grčko predsjedavanje zapravo trajati samo tri mjeseca. Do početka aprila bi trebala biti završena sva savjetovanja po pitanju donošenja novih zakona.

A, tokom predsjedavanja EU, Grčka se planira posebno zauzeti za bankovnu uniju, za zaštitu podataka, politiku prema izbjeglicama i naravno, već i iz svojih osobnih interesa – za privredni razvoj. Planiran je i veliki sastanak na vrhu šefova vlada Afrike u Ateni.

Posted by on 2014-01-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login