Grčka: Veći PDV za oporavak finansija

Grčki parlamentU Grčkoj su danas stupile na snagu nove mjere povećanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), koje je Vlada objavila 3. marta kao dio mjera za ozdravljenje finansija. Prema mjerama Vlade o smanjenju budžetskog deficita, sa četiri odsto do kraja godine povećane su poreske stavke – za najniže sa 4,5 na pet odsto, za srednje sa devet na 10 odsto, i za uobičajne sa 19 na 21 odsto.

Za ostrva u Egejskom moru stavke su i dalje smanjene za 30 odsto, odnosno iznose četiri, sedam i 15 odsto, – piše dnevnik “Katimerini”.

Povećanje PDV-a uzrokovalo je talas poskupljenja na tržištu osnovnih prehrambenih proizvoda, goriva, kartica za prevoz, struje, vode, stacionarnih i mobilnih telefona i kablovske televizije.

Svi računi izdati nakon 15. marta sadržaće nove stavke PDV-a, pa čak i ako se odnose na izvršene usluge u prvoj polovini ovog mjeseca.

Od ponoći je zbog povećanja PDV poskupjela i putarina za dva odsto.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login