Greenpeace i St. Pauli uvršteni na listu terorističkih organizacija u Velikoj Britaniji

Policija za borbu protiv terorizma Velike Britanije distribuirala je školama i bolnicama dokument kako bi radnici u javnom sektoru bili svjesni opasnih simbola. Dokument pored neonacističkih grupa, između ostalih, uključuje i njemački antifašistički klub St. Pauli, Greenpeace, Petu.

FC St. Pauli
FC St. Pauli

Poznati amblem koji se nalazi na odjeći njemačkog drugoligaša, a koji predstavlja lobanju sa ukrštenim kostima, proglašen je prijetnjom za britanske vlasti te su se o tome morali obavijestiti nastavnici, doktori i medicinske sestre.

Guardian piše da je policija za borbu protiv terorizma Velike Britanije grb St. Paulija ocijenila kao ekstremno ljevičarski.

U dokument su uključeni i brojni drugi simboli pod naslovom “Ljevičarske oznake i simboli”. Tako su se na listi našle grupe poput “Stand Up to Racism” i “United against Fascism”.

FC St. Pauli, sa sjedištem u Hamburgu, čiji se stadion Millerntor nalazi na samo nekoliko koraka od četvrti Reeperbahn, poznat je po ljevičarskim, antifašističkim opredjeljenjima, kako igrača tako i navijača te izražavaju podrške kurdskom pitanju na Bliskom Istoku, držali su transparente na kojima su izražavali dobrodošlicu izbjeglicama i više puta učestvovali u sukobima s neonacistima i huliganima na gostujućim utakmicama, piše DW.

anarhisti, antifasisti
Posted by on 2020-01-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login