Grenland: Najveće topljenje leda u proteklih 30 godina

Grenland

Grenland

Neuobičajeno veliki dio ledenog pokrivača na Grenlandu otopio se tokom ovog mjeseca, saopštila je danas Američka agencija za svemirska istraživanja /NASA/.

Naučnici navode da se topljenje bez presedana desilo nad najvećim prostorom nego što je to ikada zabilježeno u protekle tri decenije satelitskog osmatranja.

Topljenje pokrivača zabilježeno je u najhladnijem i najvišem mjestu na Grenlandu, gdje se nalazi istraživačka stanica.

Oblast otopljenog leda porasla je za samo četiri dana od 8. jula sa 40 posto ledenog pokrivača na 97 posto.

Iako je uobičajeno da se oko polovine ledenog pokrivača otopi tokom ljetnjih mjeseci, naučnici navode da je brzina i obim ovogodišnjeg topljenja izazvala iznenađenje i ta pojava je opisana kao “vanredna”.

NASA ističe da je skoro cijeli ledeni prekrivač na Grenlandu pretrpio određeni stepen topljenja.

“Kada smo primijetili da se led topi na mjestima gdje to nikada ranije nije bio slučaj, bar duži vremenski period, onda se morate zapitati šta se to dešava. To je veliki signal, čije ćemo značenje razaznati u narednim godinama”, rekao je naučnik NASA Valid Abdalati, prenosi britanska medijska kuća BBC.

Prema njegovim riječima, pošto se topljenje velikih ledenih prostora dešavalo i ranije na Grenlandu još ne mogu da utvrde da li je u pitanju prirodan, ali rijedak događaj ili je izazvan globalnim zagrijavanjem.

Naučnici su izrazili uvjerenje da se veći dio ledenog pokrivača na Grenlandu ponovo formira.

Do sada najobimnije topljenje, koje su snimili sateliti u protekloj deceniji, zahvatalo je 55 posto oblasti. Led se posljednji put otopio kod istraživačke stanice na Grenlandu 1889. godine.

Posted by on 2012-07-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login