Grke brinu dodatni porezi na jahte

Grčka

Grčka

Kako bi udovoljila zahtjevima kreditora, koji traže dodatne reforme i uštede u zamjenu za novi paket finansijske pomoći, Grčka Vlada uvela je porez na luksuz, koji obuhvata i sva rekreaciona plovila duža od pet metara. Poreska stopa je uvećana sa 10 na 13 posto. Grci tvrde da takve mjere ne pogađaju samo bogate vlasnike brodica, nego i obične građane.

Stathis Ropas vlasnik je jedrilice duge gotovo 10 metara. Kaže da će biti teško plaćati porez pored ionako visokih finansijskih opterećenja. Zbog odluke Vlade, mogao bi ostati bez omiljenog hobija.

“Za mene to znači kraj sporta koji volim, kojim se bavim godinama i kojim sam se još više mislio baviti sada kada sam penzioner. Jednostavno neću biti u mogućnosti sebi to priuštiti s ovolikim porezom uz već skupo održavanje”, rekao je on.

Vlasnici brodova morat će platiti Vladi dodatni porez, koji se određuje prema procijenjenoj vrijednosti plovila. Naprimjer, vlasnik broda dugog 10 metara vrijednosti 17.600 dolara morao bi uplatiti dodatnih 2.200 dolara godišnje.

Migracija jahti iz Grčke

Uvođenjem visokih poreza, smatraju u brodskoj industriji, samo će obeshrabriti kupce i zaustaviti prihode koji se slijevaju u državnu blagajnu. Suprotno je to, kažu, od ciljeva Vlade. Strahuju i od bijega stranih jahti iz grčke, ali i od gubitka radnih mjesta u toj industriji.

“To je lanac – ako nema brodova, nema ni zone za popravke i održavanje. Neće biti prihoda za inženjere, električare, svi koji imaju veze s održavanjem broda direktno su pogođeni. A kada je riječ o stranim plovilima, sa stranim zastavama, koji putuju na jedan ili dva mjeseca do Grčke, sada im je lakše u Turskoj ostaviti svoj brod, jer tamo nema specifičnih oporezivanja, pa doći u Grčku kako bi proveli godišnji odmor”, kazao je menadžer Centra jahti Apostolis Eythimiakos.

Jedan od vlasnika Grčkog proizvođača jahti Rignos Yachts kaže da grčka Vlada šalje pogrešnu poruku vlasnicima luksuznih jahti i da na taj način ne čini dobro zemlji.

“Većina mjera utječe na sve, ne samo na bogate, kada je riječ o jahtama. Mali čovjek koji polira i čisti jahtu na kraju ostaje bez posla. Vlasnici stranih jahti mogu jednostavno otploviti i usidriti se u susjednoj Turskoj i Hrvatskoj, ili negdje gdje su porezi niži”, navodi George Riginos iz kompanije Riginos Yachts.

Posted by on 2015-07-31. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login