Grude: Novi proizvodni pogon “Violete”, 40 novih radnih mjesta

Livno violetaU Grudama je pušten u rad novi proizvodni pogon “Violete” za proizvodnju tekućih deterdženata i omekšivača, te proizvodna linija dječijih pelena. U realizaciju prve faze ovog projekta uloženo je oko 40 miliona maraka, a otvoreno je 40 novih radnih mjesta.

Vlasnik i predsjednik Uprave “Violete” Petar Ćorluka navodi da će realizacijom druge i treće faze, posao u ovom proizvodnom pogonu naći još 200 radnika.

“Nastavit ćemo investirati i nećemo stati na ovome. Osluškujemo šta je tržištu potrebno i nastavit ćemo ispunjavati potrebe naših kupaca”, rekao je Ćorluka na svečanosti otvaranja kojoj su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i Dragan Čović, te federalni premijer Fadil Novalić.

U okviru novog pogona, prvi put u Europi, za proizvodnju superupijajućih pelena iznimne mekoće bit će korištena najsavremenija japanska tehnologija s brzinom linije od 800 pelena u minuti i automatskom pakirkom.

U svom obraćanju predsjedavajući Ivanić je rekao da je izuzetno zadovoljan onime što danas vidi, te dodao da se nada da će ovakvi događaji u Bosni i Hercegovini sve više postajati pravilo, a ne izuzetak.

“Mi se bavimo prošlošću i svađama, umjesto da se okrenemo budućnosti. Grude mogu biti ponosne na ovakav kapacitet i činjenicu da se danas otvara tvornica koja je među najsavremenijim proizvodnim pogonima u Evropi”, istaknuo je Ivanić.

Novootvoreni pogon tekućih deterdženata proizvodit će deterdžente za ručno pranje posuđa, deterdžente za rublje, omekšivače, šampone i kupke.

Radi se o automatiziranoj proizvodnoj liniji kapaciteta 60 hiljada tona godišnje s vlastitim sistemom za punjenje i pakiranje.

Pogon ima visoku energetsku učinkovitost, poštuje najviše ekološke standarde i ne proizvodi otpadne materije.

“Violeta” posjeduje vlastite tvrtke u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, a u ostale zemlje u okruženju izvozi preko svojih distributera.

Najprepoznatljiviji je domaći brend i najprodavaniji bh. brend izvan granica države.

U Bosni i Hercegovini, “Violeta” zapošljava oko 850 ljudi.

Posted by on 2015-07-01. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login