‘Gyroscope String Trio’ 14. februara u Sarajevu

Gyroscope String Trio

Gyroscope String Trio

Danska grupa “Gyroscope String Trio” predstavit će se sarajevskoj publici 14. februara jazz koncertom u klubu Cinemas-Sloga, nastupajući u okviru programa 28. festivala “Sarajevska zima”.

Na repertoaru koncerta naći će se autorske kompozicije lidera benda Nielsa Prastholmsa (bas), te pjesme s njihovog posljednjeg albuma “Precesija”. Ostali članovi su Alain Grange (čelo) i Bergmund Skaslien (viola).

Prastholms je danas na konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo da mu inspiracija za pisanje kompozicija dolazi iz različitih izvora, te da ne razmišlja mnogo o tome, već samo stvara.

“Inspiraciju prvenstveno crpim iz klasične muzike, budući da su instrumenti na kojima svira grupa zapravo klasični instrumenti. Svidjela mi se ideja da sviram modernu muziku na gudačkim instrumentima. Dopada mi se taj koncept, zvuk je jako čist i teško je naći dobre svirače gudačkih instrumenata koji mogu improvizovati u skladu s jazz muzikom”, kazao je on.

Također je Sarajevo, koje su svi članovi trija posjetili prvi put, nazvao veoma lijepim gradom, te da mu se posebno sviđa što je sav prekriven snijegom, jer to stvara romantičnu atmosferu.

Iako je bend trio, s njima često nastupaju različiti solisti.

Ostali članovi benda izrazili su zadovoljstvo održavanjem koncerta u Sarajevu pred ovdašnjom publikom, te učešćem na Festivalu “Sarajevska zima”.

Posted by on 2012-02-14. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login