Hag: Libija nije izručila Gaddafijevog sina

Saif al-Islam

Saif al-Islam

Međunarodni krivični sud (ICC) podnio je žalbu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog toga što mu Libija nije izručila sina ubijenog libijskog diktatora Muammara Gaddafija, Saifa al-Islama, saopćio je ICC.

“Vijeće smatra prikladnim upozoriti da Libija nije ispunila zahtjev suda za saradnju i predaje predmet Vijeću sigurnosti”, rekli su suci u odluci.

Suci ICC-a žele da Vijeće sigurnosti “razmisli o mjerama za poticanje Libije na saradnju”, dodaje isti izvor, prenosi Hina.

Libija i ICC se spore oko nadležnosti za suđenje Saifu al-Islamu zbog gušenja pobune 2011. u krvi, ali njihov zahtjev je teško provediv budući da je optuženik od novembra 2011. u rukama bivših pobunjenika jugozapadno od Tripolija.

Raspisana potjernica

ICC je za Saifom al-Islamom (42) raspisao potjernicu zbog navodnih zločina protiv čovječnosti počinjenih u februaru 2011. u Libiji u vrijeme pobune koja se završila padom Gaddafijevog režima.

ICC je u više navrata, neuspješno, tražio da mu se izruči optuženik. Smatra da mu Libija ne može osigurati pošteno suđenje.

Libija to negira i želi mu suditi, ali još nije uspjela ishoditi da se Saif al-Islam prebaci u libijsku prijestolnicu.

Gadafijev sin je već saslušan pred sudom u Tripoliju, ali isključivo putem videoveze s mjesta na kojemu je pritvoren.

Posted by on 2014-12-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login