Haris Čaušević osuđen na 45 godina zatvora za terorizam

 Haris Čaušević
Haris Čaušević

Odjel II za organizovani i privredni kriminal i korupciju Suda BiH izrekao je prvostepenu presudu u predmetu Haris Čaušević i drugi, kojom je Čaušević osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 45 godina.

Naser Palislamović, koji je također bio optužen za terorizam, oslobođen je po svim tačkama optužnice.

Podsjećamo, Sud BiH je 22. decembra 2010. godine potvrdio optužnicu u ovom predmetu kojom se optuženi Haris Čaušević i Naser Palislamović terete za krivično djelo terorizam.

Podnesena optužnica je tokom glavnog pretresa izmijenjena pismenim podneskom Tužilaštva BiH od 24. septembra 2012. godine i to u činjeničnom dijelu, dok je pravna kvalifikacija krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret ostala ista.

U izmijenjenoj optužnici se navodi da su se optuženi Haris Čaušević i Naser Palislamović u više navrata tokom 2010. godine sastajali u Bugojnu i dogovorili da 27. juna 2010. godine u ranim jutarnjim satima počine teroristički čin postavljanjem pripremljene improvizirane eksplozivne naprave na stražnji zid zgrade Policijske uprave Bugojno (PU Bugojno) i njenim aktiviranjem izazovu eksploziju.

U toj eksploziji jedan je policijski službenik smrtno stradao, jedan zadobio teže povrede opasne po život, a nekoliko njih lakše.

Čaušević je oslobođen tačke optužnice za hakiranje stranica državnih institucija i dužan je platiti sve troškove sudskog postupka izuzev u dijelu u kojem je oslobođen.

Posted by on 2013-12-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login