Havana: Bezuvjetna podrška Kube Venecueli zbog sankcija SAD

Havana

Havana

Kuba je ponudila bezuvjetnu podršku Venecueli, kao njen najbliži saveznik, pošto je predsjednik SAD Barack Obama odobrio nove sankcije protiv visokih predstvnika Južne Amerike.

U saopćenju objavljenom na ostrvu putem medija, Obamino naređenje za uvođenje sankcija nazvano je proizvoljnjim i agresivnim.

“Kuba ponavlja bezuvjetnu podršku naših ljudi iz bolivarske revolucije, legitimnoj vladi predsjednika Nikolasa Madura i herojskom bratskom narodu Venecuele”, navodi se u saopćenju.

Kubanska reakcija predstavlja prvo javno sukobljavanje sa SAD od kada su dvije zemlje u decembru počele razgovore u punom obnavljaju diplomatskih odnosa, prenosi AFP.

U međuvremenu, predsjednik Maduro, koji je opozvao svog predstavnika u Washingotnu, osudio je akciju SAD kao “najagresivniju, nepravednu i kao štetan udarac protiv Venecuele”.

Aktivirajući sankcije Obama je ocijenio da “situacija u Venecueli predstavlja izuzetnu prijetnju za nacionalnu sigurnost SAD”.

Sankcije su, kao se navodi, uperene protiv funkcionera Venecuele koji su povezani s kršenjem ljudskih prava, uključujući i slamanje antivladinih demonstracija prošle godine, iza kojih je ostalo 43 mrtvih.

“Niko nema pravo da se miješa u unutrašnje stvari suverene zemlje ili da izjavljujuje, bez osnova, da je neko prijetnja po nacionalnu sigurnost”, navodi Kuba.

Ističe se da su američke sankcije bile odmazda za mjere koje je Venecuela usvojila u odbrani svog suvereniteta, kada je bila suočena s miješanjem američkih vlasti i Kongresa.

Kubanski lider Fidel Kastro čestitao je Maduru na “brilijantnom i hrabrom” stavu protiv SAD, koji je objavljen u kubanskoj štampi.

“Vaše riječi će ući u historiju kao dokaz da čovječanstvo može i mora da zna istinu”, napisao je Kastro, prenosi Tanjug.

Obama je jučer uveo nove sankcije za sedam venecuelanskih zvaničnika koji su, kako tvrde SAD, kršili ljudska prava, proganjali političke protivnike i bili uključeni u akte korupcije.

Posted by on 2015-03-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login