“Helverova noć” u Kamernom teatru 55

Helverova noć

Helverova noć

Drama “Helverova noć” koju je prema tekstu poljskog pisca Jaroslawa Swierszcza, poznatijeg pod pseudonimom Ingmar Vilkvist, režirao Dino Mustafić, a u kojoj su sjajne uloge ostvarili Mirjana Karanović i Ermin Bravo, na sceni Kamernog teatra 55 bit će izvedena 28. i 29. decembra u 20.00 sati.

Predstava koja je premijerno izvedena 2004. godine doživjela je brojna izvođenja kako u matičnoj kući, tako i na mnogim drugim scenama u BiH, regiji i u svijetu, te predstavljala našu zemlju na internacionalnim festivalima na kojma je osvojila toliki broj nagrada da je dobila epitet internacionalno najnagrađivanije predstave bh. teatara.

Radnja se odvija tridesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj, u vrijeme fašizma. Riječ je o univerzalnoj temi koja se ne odnosi samo na fašizam, nego na totalitarizam uopšte, a predstava na vrlo iskren, intiman i potresan način govori o svim egzistencijalnim i esencijalnim tjeskobama.

Dramaturginja Ljubica Ostojić o predstavi koja se i danas igra u prepunoj sali kaže: “Zašto uopće Heverova noć? Između ostalog, za mogućnost nekog boljeg, humanijeg i spokojnijeg dana. Nekad. Za neke mirne snove, daleko od noćnih i dnevnih mora. Jer fašizam nije tek mučna pripovijest daleke povijesti. On je kronična boljetica suvremenosti. Tinja konstantno i u pogodnim uvjetima otvara se u žive rane, bolne ožiljke, smrt. Koliko je takvih, drugačijih Helvera, umiralo bezrazložno i još uvijek umire u noćima pomračenja ljudskog uma. U noćima bezumlja. I to bez Karlina naručja, uspavanke i tableta milosrđa za posljednji san.

Ovo je predstava o Karli (Mirjana Karanovic) i Helveru (Ermin Bravo) i vratima otvorenim u tmicu i stravu.

Ulaznice se mogu rezervisati na telefon 550 475 I na e-mail info@kamerniteatar55.ba

Posted by on 2012-12-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login