Hiljade presuda u Europi čeka provođenje

Evropski sud za ljudska prava u StrazburuO tome kako poboljšati sistem implementiranja Konvencije za ljudska prava i posljedično presuda Suda u Strazburu – dva je dana u Briselu razgovaralo 47 ministara pravosuđa zemalja članica Vijeća Europe s predsjednicima i predstavnicima ključnih europskih institucija.

Naime, gotovo 11.000 presuda čeka na implementaciju, a među njima je i slučaj Sejdić – Finci.

Punih pet godina Jakob Finci čeka na ustavne promjene. Porijeklom Židov, prema sadašnjem Ustavu Bosne i Hercegovine ne može se kandidirati na izborima za člana Predsjedništva ili u Dom naroda Parlamenta BIH. Isto vrijedi za sve koji nisu Bošnjaci, Hrvati ili Srbi – sve koji se u toj državi stavljaju u kategoriju „ostali“.

„U zemlji u kojoj imamo, pretpostavljamo, preko 90 posto pripadnika konstitutivnih naroda, teško je vjerovati da će neko iz manjine biti izabran za Predsjedništvo. Čini mi se da se to u BiH teško može desiti, ali su u strahu velike oči, pa tako i neke od naših političara. Spremni su da žrtvuju godine i godine i sve mogućnosti našeg pristupa EU samo da bi se održala situacija kakva jeste“, kaže Finci.

Ovakvih i sličnih presuda Suda za ljudska prava koje se ne uvažavaju ima gotovo 11.000.

Italija rekorder

Italija drži rekord s više od 2.500 presuda koje čekaju implementaciju. Jedna od njih donesena je prije gotovo 20 godina. Slijede Turska, Rusija, Ukrajina i Rumunija. Regionalno, rekorder je Slovenija s 302 neprovedene presude. U Bosni i Hercegovini ih stoji 24.

Tako 47 zemalja članica Vijeća Evrope krši Konvenciju za ljudska prava koju su same potpisale.  Predstavnici tih država i ključnih institucija dva dana su raspravljali kako riješiti taj problem.

„Ne može biti nikakve zamjene za odgovornost država u unošenju konvencije u nacionalne zakone i prakse. Danas pozivam sve naše članice da pojačaju napore u implementaciji Europske Konvencije za ljudska prava i time je postave kao pravi zakon u zemlji koji će doprinositi rješavanju duboko ukorijenjenih strukturalnih problema“, ističe Thorbjorn Jagland, generalni sekretar Vijeća Europe.

No, odgovorni za nadgledanje implementacija presuda kažu – nema sankcija.

„Ne govorimo o sankcijama jer takav pristup jednostavno ne spada u viziju nadgledanja provedbe presuda. To se temelji na dijalogu i kolegijalnom pritisku“, kaže Genevieve Mayer iz Vijeća Europe.

Izuzetak zbog političkih konteksta

Diskriminacija Roma, prenapučeni zatvori, zloupotreba određivanja pritvora – samo su neke od tema tih 11.000 neimplementiranih presuda. No, mnogi se slažu da je slučaj Sejdić – Finci izuzetak zbog političkih konteksta u BiH.

„Sejdić i Finci stvara jako komplicirane ustavne i političke probleme, ali Bosna i Hercegovina mora raditi na rješavanju tih ustavnih i političkih pitanja i mora provesti presudu“, ističe Nuala Mole iz AIRE centra.

Da Dervo Sejdić, koji je romskog porijekla, jednoga dana u parlamentarne klupe sjedne kao izabrani zastupnik, a ne samo kao borac za svoja prava – mogu omogućiti samo bh. vlasti. Jedini instrument koji Brisel i Strazbur imaju prema Sarajevu – je politički pritisak.

„Jako je važno da se ova presuda implementira tokom procesa pridruživanje BiH Europskoj Uniji i Europska komisija će detaljno pratiti taj postupak“, kazala je Maja Kocijancić, glasnogovornica Komisije.

Novinarka Al Jazeere Katarina Drlja iz Brisela podsjeća kako se Sarajevo obavezalo na reforme.

„Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju uskoro bi trebao stupiti na snagu, a provođenje presude Sjedić Finci i dalje ostaje uvjet. Samo će na dnevni red ponovno doći nešto kasnije“, dodala je.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-03-31. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login