Historijski arhiv Sarajevo izložio dokumenta o ZOI ’84 u Sarajevu

ZOI '84

ZOI ’84

U povodu obilježavanja 33. godišnjice početka Zimskih olipijskih igara ZOI ’84 u Sarajevu, Historijski arhiv Sarajevo je danas prezentirao najznačajnije dokumente uz Fonda Skupštine Grada Sarajeva koji svjedoče o ovim značajnim danima za historiju Sarajeva i BiH, kao i bivše Jugoslavije.

Među dokumentima koji su izloženi, direktor Arhiva Fuad Ohranović je izdvojio zapisnike sa sjednica Organizacionog komiteta ZOI ’84, iz kojih se mogu dobiti podaci kako su tekle pripreme za Olimpijske igre, zatim izvještaje policijskih agencija o stanju sigurnosti u Sarajevu, BiH i regionu, te knjige gostiju sarajevskih hotela koji daju podatke o tome koji su sve turisti dolazili u Sarajevo.

– Radi se o vrijednim dokumentima koji mogu onima koji se žele baviti istraživanjem historije Sarajeva i BiH iz tog perioda dati vrlo vrijedne podatke – rekao je Ohranović za Fenu.

Po njegovim riječima, Historijski arhiv Sarajevo će u skladu sa svojom politikom, za svaki datum koji je bitan za historiju Sarajeva i BiH ponuditi određene sadržaje iz svojih fondova i dokumenata koje ima u svom posjedu.

– Tako je i slučaj s ovim datumom početka Olimpijskih igara. Danas je dan otvorenih vrata i ovi dokumenti su izloženi u čitaonici Arhiva. Dokumente građani i istraživači mogu pogledati u narednoj sedmici od 9.00 do 16.00 sati, te eventualno poslušati kraća predavanja naših arhivista koji direktno rade na ovim dokumentima – kazao je Ohranović.

Također je istaknuo da je ovoj ustanovi cilj da javnosti skrene pažnju na značaj arhiva i dokumenata koje čuva, pogotovo u kontekstu priprema za igre mladih (EYOF) koje se planiraju održati u Sarajevu 2019. godine u organizaciji Grada Sarajeva.

– Mi ih ovim putem pozivamo da dođu u arhiv da pogledaju ove dokumente i izvuku pouke iz njih kada je u pitanju organiziranje igara koje su po svjedočenjima bile jedne od najbolje organiziranih u historiji – rekao je Ohranović.

Najavio je da Historijski arhiv ne želi da sve ostane na ovoj prezentaciji, već da se napravi jedna izložba koja bi mogla gostovati izvan Sarajeva, u svim zaintereisiranim mjestima.

Posted by on 2017-02-11. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login