Historijski arhiv Sarajevo izložio neke od svojih najstarijih dokumenata

Historijski arhiv Sarajev

Historijski arhiv Sarajev

Historijski arhiv Sarajevo izložio je neke od svojih najstarijih dokumenata u sklopu Dana otvorenih vrata koji su upriličeni u povodu Međunarodnog dana arhivā.

Zainteresirani građani moći će steći uvid u rad Arhiva i vidjeti ove dokumente u prostorijama Arhiva do 9. juna, od 09.00 do 15.00 sati.

Kako su Feni kazali direktor Histroijskog arhiva Fuad Ohranović i viša arhivistica Almira Alibašić-Fideler, među izloženim dokumentima su dijelovi Orijentalne zbirke, uključujući najstarije dokumente koji su u posjedu ove institucije.

Među izloženim dokumentima su rukopis Kur’ana iz 1513. godine, zatim emernama (naredba) Gazi Husrev-bega iz 1532. kojom se naređuje lokalnim vlastima u Kreševu i Fojnici da ne prave smetnje u radu lokalnim svećenicima franjevcima, kao i berat sultana Selima III iz 1792. godine o davanju u zakup ubiranja poreza.

Iz drugih perioda historije BiH i Sarajeva izloženi su primjerci Sarajevskog lista iz doba Austrougarske, zapisnici Gradskog zastupstva iz 1894. godine, kao i publikacije Histroijskog arhiva.

Međunarodno arhivsko vijeće donijelo je 2004. odluku o obilježavanju 9. juna kao Međunarodnog dana arhiva budući da je na taj dan 1948. osnovano ovo vijeće. Međutim, ovaj datum se počeo obilježavati tek od 2008. godine.

Ove godine Međunarodni dan arhivā diljem svijeta se obilježava pod sloganom “Arhivi, građanstvo i interkulturalizam”.

Iz Historijskog arhiva Sarajevo najavljuju da će u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva u četvrtak promovirati svoju brošuru “Historijski arhiv Sarajevo 2017” koja će biti objavljena na bosanskom i engleskom jeziku.

Posted by on 2017-06-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login