Historijski ulazak žena u skupštinu Saudijske Arabije

Saudijska Arabija, ženePrvi put u historiji Saudijske Arabije, 30 Saudijki je zauzelo svoja mjesta u Šuri, savjetodavnoj skupštini, i položilo zakletvu pred kraljem Abdulahom u njegovoj palači.

One su se tako prvi put našle u istoj prostoriji sa 130 kolega muškaraca i kolektivno su položile zakletvu, javila je državna televizija, prenosi AFP.

U kratkoj izjavi kralj Abdulah je rekao da se stvari u tom pravcu moraju postepeno razvijati i preporučio skupštini da pokaže “realizam” u svojim diskusijama.

Kralj Abdulah je tu odluku donio nakon konsultacija sa vjerskim liderima u Saudijskoj Arabiji koja primjenjuje striktnu verziju islamskog šerijatskog zakona.

Oprezno uvodeći promjene u kraljevstvo, kralj Abdulah je prvi put organizovao lokalne izbore 2005. godine, a 2011. je dao ženama pravo da glasaju i kandiduju se za sljedeće lokalne izbore raspisane za 2015. godine.

“Odbijamo da marginalizujemo ulogu žena u saudijskom društvu”, rekao je saudijski monarh tada.

Posted by on 2013-02-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login