Hitno smanjiti emisiju kratkoročnih zagađivača zraka

Sarajevo: Zagađenje zrakaSvjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je Izvještaj o smanjenju zdravstvenih rizika reduciranjem emisije kratkoročnih zagađivača zraka u kojem ukazuje da je neophodno hitno reagirati kako bi se smanjila emisija crnog karbona, ozona, metana i karbon dioksida u atmosferu jer su uzročnici klimatskih promjena i zdravstvenih problema za živi svijet.

U Izvještaju se navodi da pomenuti kratkoročni zagađivači okoline godišnje uzrokuju ranu smrt kod, u prosjeku, sedam miliona ljudi. Smanjenjem emisije tih zagađivača smanjio bi se rizik pojave brojnih oboljenja, ali i osigurala zdravija hrana i kvalitetniji životni uvjeti uopće.

„Ovi zagađivači svakodnevno ugrožavaju ljude, žene i djecu. Prvi put, organizacija WHO objavljuje mjere koje države i resorna ministarstva mogu poduzeti odmah i zaštiti zdravlje ljudi“, kazala je pomoćnica direktora organizacije WHO Flavia Bustreo.

Čelnica Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) Helena Molin Valdes također je kazala da je potreba za smanjenjem čađi, ozona, metana i karbon monoksida veća nego ikada ranije.

Eksperti preporučuju više od 20 mogućih načina smanjenja emisije kratkoročnih zagađivača u atmosferu, uključujući poboljšanje standarda emisije štetnih gasova iz vozila, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive energente i smanjenje otpada od hrane.

U Izvještaju se navodi da zagađenost zraka na otvorenom godišnje uzrokuje preranu smrt kod 3,7 miliona ljudi, a da rana smrt kod 4,3 miliona ljudi godišnje nastupa zbog zdravstvenih problema uzrokovanih zagađenošću zraka u zatvorenim prostorijama, najčešće kao posljedica neadekvatnog energenta za grijanje.

Posted by on 2015-10-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login