HNK Broj razvoda iz godine u godinu sve veći: Razlaz prije prve godišnjice

razvodNajčešći problem sa kojim se u posljednje vrijeme susreće Centar za socijalni rad u Mostaru jesu sve učestaliji razvodi brakova. U 2013. godini, u mostarskom Centru podneseno je 90 zahtjeva za posredovanje prije razvoda braka. U ove postupke, pored bračnih partnera, uključeno je oko 160 djece, što je za 10 posto više od prethodne godine.

U Centru za socijalni rad pretpostavljaju da je razlog zbog kojeg je broj njihovih intervencija povećan promjena porodičnog zakona, prema kojoj i otac djeteta ima pravo pokrenuti postupak posredovanja prije razvoda braka čak i u vrijeme ženine trudnoće.

Značajan doprinos ovoj problematici daje i tempo života, odnosno društvene mreže i internet, kao i u velikom procentu novac. Statistika kaže da se sve češće razvode mladi bračni parovi, a sve je veći broj parova koji se razvode prije prve godišnjice braka. U cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu u prošloj godini razvelo se 128 parova, od čega je najviše parova iz Mostara.

U ovom kantonu najčešće se razvode žene od 25 do 29 godina, te muškarci od 30 do 34 godine. Prema trajanju braka, u HNK-u u prošloj godini najveći broj razvedenih bio je u braku od pet do devet godina. Tri para su se razvela a da brak prethodno nije trajao ni godinu.

Nakon pune godine braka 11 parova odlučilo se razvesti, dok je sedam parova to učinilo nakon tri godine bračne zajednice.

– Mladi se lakše odlučuju za razvod braka zbog toga što nisu sposobni aktivno se suočiti sa problemima. Iz svega se da zaključiti da je potrebno sistemski provoditi preventivne programe u sklopu kojih bi se mladi educirali i pripremali za brak i odgovorno roditeljstvo, poručili su iz Centra za socijalni rad Mostar.

Posted by on 2014-12-11. Filed under Čapljina, Jablanica, Konjic, Mostar, Neum, Prozor – Rama, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login