Hoće li propasti olimpijsko spajanje dva Sarajeva?

Sarajevo, OlimpijadaBosna i Hercegovina, odnosno gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo za nepune dvije godine trebali bi biti domaćini Zimskog olimpijskog festivala za mlade. Dvije godine prije povratka olimpijskog duha u ovu zemlju, iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine kažu da je moguće da će, zbog nedostatka vremena i financijske podrške domaćih vlasti, morati priznati Europskom olimpijskom komitetu kako za događaj nisu spremni.

Do održavanja Zimskog europskog olimpijskog festivala za mlade u Sarajevu i Istočnom Sarajevu ostale su nepune dvije godine.

Nakon zasjedanja Skupštine Europskog olimpijskog komiteta i povratka bh. delegacije koja je tamo podnijela izvještaj o pripremama za ovaj događaj, čini se da u njegovoj organizaciji nije previše učinjeno, a podrška vlasti bila je više deklarativna. Jedan od predstavnika bh. delegacije bio je direktor EYOF-a 2017, Samir Avdić.

“Rekao sam im da je vlast u Bosni i Hercegovini formirana 1. marta. Svi nivoi vlasti upoznati su da su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo kandidati i da trebaju 2017. godine u mjesecu februaru organizirati Europski omladinski olimpijski festival”, kaže Avdić.

Da održavanje ovog događaja u Sarajevu i Istočnom Sarajevu nije izvijesno, potvrdio je Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

“Olimpijski odbor Bosne i Hercegovine će svojim aktivnostima ponovno pojačati pomoć gradovima domaćinima organizacijom hitnih sastanaka sa nositeljima vlasti u Bosni i Hercegovini. Izostankom potpore i razumijevanja, u smislu promptne akcije vezane za financije i organzaciju, mi ćemo, zbog vjerodostojnosti Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine i bh. javnosti, biti primorani da izvijestimo Europski olimpijski odbor da gradovi domaćini EYOFA 2017, Sarajevo i Istočno Sarajevo nisu u mogućnosti realizirati preuzete obaveze”, navodi Kvesić.

Iako je vremena sve manje, predsjednik Kvesić izrazio je optimizam da će se situacija promijeniti:

“Ako bi se uspjeli animirati svi navedeni aspekti, po mom sudu negdje sa 31. kolovozom, ja vjerujem da bi se stekli kvalitetni uvjeti da se uspješno ovo organizira. Bojim se da bi probijanje ovog roka, da bi bilo sve kasno”, napominje Kvesić.

Istom se nada i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija:

“Malo je ovakvih događaja u kojima su organizatori praktično dva grada. Upravo zbog toga smatram da je to obaveza svih institucija u ovoj državi, da daju podršku ovakvoj jednoj manifestaciji”, konstatira Samardžija.

Stanje u Bosni i Hercegovini ogleda i na području sporta, odnosno ulaganjima u njega.

“S obzirom na cijelu ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, nažalost ni sport nije mimoiđen, a pogotovo ove veće sportske manifestacije. Ali se ja nadam da u ovoj državi postoje ljudi kojima je ipak stalo da se to međunarodno takmičenje održi ovdje. A nadam se da i organizatori, koji su se prihvatili tog posla, neće tako lako ispustiti to iz svojih ruku i da će dati sve od sebe da organizacija tog takmičenja bude ipak realizovana, a ne prepuštena na milost i nemilost ljudima koji to žele ili ne žele da se održi”, komentira Bibija Kerla, bivša sportašica i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

Olimpijada europske sportske omladine jedan je od najblistavijih projekata ove države, naglasio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija:

“Mi se moramo u sljedećim vremenima sve više okretati budućnosti i budućim događajima. Dva grada moraju sarađivati. Ovo je jedan od dobrih primjera kako se zajednički može organizovati jedna manifestacija. Šaljemo jednu važnu poruku i prema donatorima, i prema Međunarodnom olimpijskom komitetu da su Bosna i Hercegovina i njeni entiteti spremni da se prihvate organizacije ovako velikih sportskih manifestacija kao što je EYOF 2017. godine”, poručio je Samardžija.

EYOF u Bosni i Hercegovini ne znači samo sportsko natjecanje. Ovoj državi on će značiti i dugo čekanu obnovu olimpijskih objekata, njihovo oživljavanje i vraćanje u funkciju, obnovu olimpijskog duha i tradicije nekad jedinstvenog grada.

Posted by on 2015-06-14. Filed under Istočno Sarajevo, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login