Holandska vlada pomaže ekonomski oporavak Srebrenice

Srebrenica

Srebrenica

Holandski ataše za poljoprivredu sa sjedištem u Beogradu Maarten Wegen i zamjenica ambasadora Holandije u Bosni i Hercegovini Loes Lammerts posjetili su u ponedjeljak općinu Srebrenica, gdje su se sastali s općinskim načelnikom Ćamilom Durakovićem. Lammerts je nakon sastanka rekla da će Vlada Holandije nastaviti da pomaže Srebrenici u njenom ekonomskom razvoju.

Posjeta je realizirana u vezi s Programom regionalnog oporavka Srebrenice koji se nalazi u četvrtoj fazi, a provodi se u saradnji s tri ministarstva Republike Srpske.

Program je usmjeren na razvoj domaće industrije i poljoprivrede putem dodatne obuke lokalne radne snage, te na unapređenje osnovne infrastrukture, a radi povećanja zaposlenosti i prihoda u regiji Srebrenice.

“Naša današnja posjeta Srebrenici se odvija u okviru projekta čiji je cilj ekonomski oporavak Srebrenice i danas smo ovdje da vidimo dokle se došlo s planovima, šta je to što još možemo uraditi te šta se može unaprijediti. Ovdje želimo sveobuhvatni pristup u pomaganju Srebrenice. Mi ćemo sada s UNDP-om vidjeti dokle se došlo. Projekt obuhvata otvaranje novih radnih mjesta, što je potrebno Srebrenici”, rekla je Lammerts.

Wegen je rekao da je razlog posjete, osim sastanka s načelnikom, i posjeta kompanijama i poljoprivrednim proizvođačima koje podržava Vlada Holandije. “Danas ćemo posjetiti proizvođače mlijeka, farmere, ovčare, proizvođače voća i malina. To je sve u skladu s našim zajedničkim radom s UNDP-om, lokalnim vlastima, a sve radi ekonomskog razvoja Srebrenice”, naglasio je Wegen.

Načelnik Općine Srebrenica navodi da niz godina postoji koncept putem UNDP-a da se kroz određene faze projekata pomogne ekonomski oporavak Srebrenice.

“I ranije sam, dok sam bio zamjenik načelnika, zagovarao da se koncept jednokratnih donacija promijeni konceptom ekonomskog osnaživanja, to jest otvaranjem radnih mjesta. Koncept se promijenio i prvi rezultati su vidljivi. Danas vidimo ‘Prevent’ u Potočarima koji zapošljava oko 90 radnika, što je rezultat rada UNDP-a i Općine Srebrenica kao partnera”, rekao je Duraković i dodao da je raspoloženje holandske vlade takvo da oni žele pomoći i raditi na tome s općinskim vlastima.

“Nastavljamo koncept koji funkcioniše, moramo održati ono što se već postiglo posebno u poljoprivredi, a to se odnosi na proizvođače mlijeka, jagodičastog voća, te na dodatnu izgradnju objekata u Potočarima. Naravno, i ‘Cimosu’ moramo pomoći, da spasimo radna mjesta koja imamo”, rekao je Duraković.

Posted by on 2014-10-21. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login