Hollywood u isčekivanju večerašnje dodjele Oscara

Oscar 2010

Oscar 2010

Najznačajniji filmski događaj koji će večeras biti održan u Kodak Theatreu u Hollywoodu, dodjela Oscara, očekuje se sa nestrpljenjem. Glavna borba se i dalje vodi između bivših supružnika, Jamesa Camerona i Kathryn Bigelow.

Cameronova 3D saga Avatar, koja je zaradila preko 2 milijarde dolara je jedan od glavnih favorita, no rame uz rame je i film The Hurt Locker, rediteljice Kathryn Bigelow koji će ako pobijedi biti prvi niskobudžetni film u historiji Oscara koji je osvojio tu prestižnu nagradu. Oba ta filma imaju po devet nominacija na ovogodišnjoj dodjeli Oscara.

Među nominiranima za najbolji film su još i District 9, animirani film Up, film Quentina Tarantina Inglourious Basterds, zatim drama drama Blind Side, film Up in the Air, A Serious Man, An Education i film Precious: Based on the Novel`Push’ By Sapphire.

Napomenimo i to da je ove godine u kategoriji za najbolji film nominirano 10 filmova, i to je prvi put od 1943. godine da se nominira 10 umjesto dosadašnjih pet filmskih ostvarenja.

Velika utrka će se voditi i u kategoriji za najbolju glumicu. Nominirane su Sandra Bullock za film The Blind Side, Helen Mirren za ulogu u The Last Station, Carey Mulligan za ulogu u filmu An Education, Gabourey Sidibe za ulogu u filmu Precious, te Meryl Streep za ulogu u Julie & Julia.

Za najboljeg glumca nominirani su Jeff Bridges za ulogu u filmu Crazy Heart, George Clooney za ulogu u Up in the Air, Colin Firth za ulogu u filmu A Single Man, Morgan Freeman za ulogu u filmu Invictus, te Jeremy Renner koji je glumi u filmu The Hurt Locker, a ko će večeras odnijeti zlatni kipić ostaje da se vidi.

Svečanu dodjelu će voditi Steve Martin i Alec Baldwin.

rtvfbih / bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login