Homofobni napad u Sarajevu posljedica je govora mržnje u javnosti i na društvenim mrežama

Organizacioni odbor Bosanskohercegovačke povorke ponosa najoštrije osuđuje današnji homofobni napad koji se dogodio u Sarajevu, te poziva nadležne organe da u najkraćem roku identifikuju i kazne počinioce.

LGBTQ

“Prema dostupnim informacijama, nepoznate osobe su fizički napale i ozlijedile jednu LGBT osobu, dok je druga uspjela pobjeći. Jedan od napadača je već ranije prijetio napadnutoj osobi, tvrdeći da LGBTIQ osobe i najavljena Povorka ponosa vrijeđaju njegova vjerska ubjeđenja, što je i prijavljeno policiji”, saopšteno je danas iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Ovaj napad je, ističu, direktna posljedica intenziviranja govora mržnje u javnosti i na društvenim mrežama, a u čemu su učestvovale i pojedine javne ličnosti, nakon što je najavljena inicijativa za organiziranje prve Bh. povorke ponosa.

“Sve osobe, a posebno nosioci i nositeljice javnih funkcija, moraju biti svjesni i svjesne odgovornosti koju nose kada iznose lične stavove u javnom prostoru. Podsjećamo da Zakon o zabrani diskriminacije BiH izričito zabranjuje poticanje na diskriminaciju LGBTI osoba, a Krivični zakon FBiH reguliše strožije kažnjavanje za krivična djela počinjena iz mržnje. Stoga očekujemo da nadležne institucije procesuiraju i sankcionišu ovaj napad, kao i govor mržnje koji je do njega doveo”, pojašnjavaju.

Ističu da povod za ovaj čin nasilja nije najava održavanja Bh. povorke ponosa nego homofobija i netrpeljivost prema LGBTIQ osobama.

“Homofobno nasilje je prisutno i duboko ukorijenjeno u bosanskohercegovačkom društvu. Pažnja javnosti koju je privukla najava održavanja Povorke konačno baca svjetlo na ozbiljnost nasilja s kojim se LGBTIQ osobe svakodnevno susreću. Svim LGBTIQ osobama poručujemo da nisu same i da beskompromisno stojimo uz njih u solidarnosti. Zahvaljujemo se svima koji/koje pružaju podršku Organizacionom odboru Bh. povorke ponosa i LGBTIQ osobama, te poručujemo da ćemo sa još više energije i posvećenosti raditi na ostvarenju sigurnog prostora i jednakopravnosti za LGBTIQ osobe u Bosni i Hercegovini”, kažu iz Odbora.

Medijima je rečeno da je operativnom centru MUP-a KS u 14.10 sati stiglo obaviještenje da je došlo do napada na dvije ženske osobe, a da su napad izvršila dva nepoznata muškarca.

Policija radi na rasvjetljavanju događaja.

Posted by on 2019-04-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login