Hor Pontanima u nedjelju u Narodnom pozorištu Mostar, ulaz besplatan

Mostar

Mostar

Hor Pontanima, dobitnik prestižne nagrade “Kultura za mir” u Parizu koju dodjeljuju Fondacija ‘Chirac’ i Fondacija ‘Kultura i različitost’, održat će koncert u Narodnom pozorištu Mostar u nedjelju, 2. 7. u 21 sat, a ulaz je besplatan! Potrebno je samo da ulaznice preuzmete na blagajni Narodnog pozorišta Mostar. Koncert se održava u sklopu programa “Mostarskog ljeta”.

Hor Pontanima (lat. pons, anima – most dušom) oformljen je u jesen 1996. godine u Sarajevu, kao projekt Interreligijske službe Oči u oči, odnosno današnjeg Udruženja Pontanima.

Osobitost hora je da okuplja ljude iz svih religija i uvjerenja, koji se bave muzikom ili vole pjevanje. Na koncertima i nastupima hor izvodi muziku svih religijskih zajednica današnje BiH, osobito židovstva, pravoslavlja, islama i katoličanstva, te afro-američke i krišna kompozicije. U svom repertoaru također njeguje i svjetovnu muziku različitih kultura sa područja cijelog Balkana.

“Zaista smo presretni što ponovo ove godine dolazimo u Mostar jer smo i prošle godine početkom juna održali dva koncerta u Mostaru. Jedan je bio u Kosači, u velikoj dvorani, s oko 200 djece iz cijele BiH, i taj projekat smo radili zajedno s Misijom OSCE-a u BiH – bio je to projekat kako povezati sve gradove i svu djecu iz cijele Bosne i Hercegovine, u gradu Mostaru, gradu koji mostom spaja ljude, gradu s jednim od najpoznatijih mostova na svijetu. Drugi koncert je bio u Pozorištu lutaka za djecu iz cijelog Mostara. To je zaista bio jedan veliki uspjeh koji nas je ponukao da ponovo ove godine dođemo u Mostar, s namjerom da i sljedeće godine dođemo u Mostar. Naši koncerti nikada nisu praćeni nikakvim političkim izjavama ni ambicijama i na našim koncertima svi ljudi, bez obzira na vjeru, naciju ili religiju uvijek uživaju. To je dovoljno. Svaka riječ bila bi suvišna. Duhovnost, kultura svakog čovjeka spontano uzvisi i oduševi, a to je ustvari svrha i cilj naših koncerata jer Pontanima je poznata i prepoznatljiva po tome što spaja duhovnost, kulturu i umjetnost s ciljem da društvo bude sretnije i zdravije”, kaže Slobodan Šoja, predsjednik Udruženja Pontanima.

Pontanima je dobitnik brojnih svjetskih priznanja za promicanje kulture mira.

Također, u Narodnom pozorištu Mostar u subotu, 1. 7. u 20 sati biti će izvedena predstava “Brašno u venama” Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića, s poznatim bh. glumcima: u predstavi igraju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić. Produkciju predstave potpisuju Sarajevski ratni teatar i Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS. Ulaz je besplatan, ulaznice preuzmite na blagajni NPM-a!

Predstavom će svečano biti otvoreno “Mostarsko ljeto”, a Narodno pozorište Mostar tom izvedbom završava svoju 2016/2017 pozorišnu sezonu.

Posted by on 2017-07-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login