Hrana koju treba da izbacite iz jelovnika

Suhomesnati proizvodiPrerađenoj hrani je teško reći „ne“, jer su cijene pristupačne, a ukusi vrlo primamljivi. Zbog toga mnogi ni ne razmišljaju o tome kakve posljedice takva hrana ima po zdravlje. Teško je eliminisati svu prerađenu hranu iz upotrebe, ali vrijedi pokušati da se izbaci poneka namirnica s ove liste.

Margarin
Za razliku od maslaca, koji se pravi od mlijeka, margarin se dobija iz biljnih ulja. U preradi dolazi do stvaranja transmasnih kiselina koje podstiču upalne procese u tijelu, oštećuju ćelije i zidove krvnih sudova. Smatra se da ova vrsta biljne masti povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i od raka. Zasigurno je jedna od najgorih namirnica za tijelo, zbog čega se i nalazi na samom vrhu ove ljestvice.

Suhomesnati proizvodi
Salame, slanina, viršle i drugi suhomesnati proizvodi puni su nitrita, a meso koje se koristi za njihovu proizvodnju je već zbog samog načina industrijskog uzgoja puno hormona i antibiotika. U procesu prerade u ovakvo meso se još dodaju vještački ukusi, boje, soli i konzervans. Mehanički odvojeno meso obično se obrađuje pod ekstremnim pritiskom i toplotom, zbog čega se gube nutritivne vrijednosti.

Voće i povrće iz konzerve
Najpoznatiji izvor dragocenog likopena i drugih važnih hranjivih sastojaka je paradajz. Ali ako se kupuje u konzervi, sve njegove koristi padaju u vodu. Konzervisana hrana sadrži štetni sastojak BPA, a najviše ga ima u soku od paradajza jer zbog svoje kiselosti izaziva veće ispuštanje BPA iz zidova konzervi. Zato treba da se jede svjež paradajz ili onaj iz staklene ambalaže.

Pržene grickalice
Osim visokog nivoa soli i šećera, gotovi kolači mogu da sadrže i transmasti koje se dodaju u hranu zbog veće isplativosti. Transmasti takođe produžuju rok trajanja i poboljšavaju njihovu spoljnu teksturu. Različite vrste krofni i ostala tijesta ne bi trebalo da se nalaze na meniju. Većina krofni sadrži oko 40 odsto hidrogenizovanih masti, što je najgora vrsta masti koja može da se unese u organizam. Hidrogenizovane masti dovode do oboljenja srca i mozga, a takođe i do pojave raka.

Umaci i prelivi za salatu
Razni umaci kojima se svakodnevno „poboljšava“ ukus hrane često su prepuni masti, šećera, kiselina koji organizmu nikako ne mogu biti od koristiti.

Posted by on 2014-06-19. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login