Hrana od koje se bolje spava

BademiMnoge namirnice sadrže u sebi tvari koje pozitivno djeluju na ugodan san. Postoji hrana koja se ne preporučuje jesti u večernjim terminima, a ima i one koja je odlična za još bolji noćni odmor. Samo je nemojte jesti neposredno prije odlaska u krevet.

Orasi

Orasi su dobar izvor triptofana. Triptofan je aminokiselina koja se u tijelu transformira u neurotransmiter serotonin, hormon neophodan za dobar san. Osim toga jedno je istraživanje pokazalo da orasi sadrže vlastiti izvor melatonina, koji može pomoći da brže zaspite.

Bademi

Bademi su bogati magnezijem, mineralom potrebnim za kvalitetan san. neka su istraživanja pokazala da osobe s nižom razinom magnezija otežano spavaju.

Sir i krekeri

Neki vjeruju da šoljica toplog mlijeka može pomoći za bolji san, ali istina je da je zapravo svaki mliječni proizvod dobar za kvalitetan san. Kalcij, koji se nalazi u siru, jogurtu, mlijeku…, olakšava korištenje triptofana.

Zelena salata

Ako za večeru jedete zelenu salatu ona može pomoći da ugodnije spavate jer sadrži laktucin – supstancu koja pomažepri opuštanju i izrazito mirnom i lakom snu.

Tuna

Riba kao što je tuna i losos bogat su izvor vitamina B6 koje je tijelu potrebno kako bi proizvelo melatonin i serotonin. Ostale namirnice bogate vitaminom B6 su sirovi češnjak i pistacija.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice ima umirujuća svojstva i odličan je izbor prije spavanja. Ona je vrlo dobar lijek za smirenje.

Posted by on 2013-12-02. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login