Hrizostom: Najvažnije je da imamo dobru volju i mir među ljudima

 Sarajevo, Božić

Sarajevo, Božić

U prisustvu velikog broja pravoslavnih vjernika u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu osvešten je i naložen badnjak pred najveći hrišćanski praznik Božić. Tim činom obilježen je početak proslave Badnje večeri.

– Vama večeras javljamo da dolazi Božić, koji nas podsjeća na radost. Sa radošću i veseljem počinjemo ovaj praznik. Najvažnije je da imamo dobru volju i mir među ljudima. Oni koji mir stvaraju nazvat će se sinovima Božijim. Neka je srećan i blagoslovljen badnjak – rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Ukazao je da božanska ljubav nema granica niti ograničenja. To je, po njegovim riječima, najveća privilegija da „budemo slika Božija“.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Badnja večer je porodični praznik, kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze, jer je Badnji dan i posljednji dan posta.

Božić je uz Vaskrs najznačajniji praznik za pravoslavne vjernike, a pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije Božićnim postom koji simbolizira pročišćenje duha i tijela.

Vjernici badnjak unose i u kuću, što simbolizira sreću, zdravlje i napredak.

Posted by on 2019-01-07. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login