Hrvati, Mađari i Bugari najmanje troše u Evropskoj uniji

Hrvatska je i u 2018. godini bila u grupi zemalja Evropske unije s najnižim nivoom stvarne potrošnje po stanovniku, u društvu Mađarske i Bugarske, pokazale su prve procjene Eurostata.

trgovina

Prema tim procjenama Evropske statističke agencije, prošle godine, kao i 2017, samo u 10 zemalja EU-a kupovna moć domaćinstava bila je iznad prosjeka Unije.

U Eurostatu su ponovo naglasili i kontinuirano velike razlike među pojedinim zemljama.

Najviši nivo stvarne potrošnje po stanovniku – AIC, iskazane paritetom kupovne moći – PPS, i u 2018. godini bilježi Luksemburg, 32 odsto iznad prosjeka EU-a.

Slijedi Njemačka sa standardom oko 20 odsto iznad prosjeka EU-a.

Italija blizu EU prosjeka

U sljedećoj grupi su Austrija, Danska, Velika Britanija, Holandija, Finska, Belgija, Švedska i Francuska, čija se stvarna potrošnja po stanovniku mjerena PPS-om kretala u rasponu od oko pet do 15 odsto iznad prosjeka.

Najbliža mu je Italija, sa stvarnom potrošnjom po stanovniku mjerenom paritetom kupovne moći dva odsto ispod evropskog prosjeka.

U Irskoj, Španiji, Litvaniji i na Kipru potrošnja po stanovniku bila je u 2018. godini do 10 procenata ispod prosjeka EU-a.

Češka, Portugal i Malta čine grupu zemalja sa stvarnom potrošnjom po stanovniku između 10 i 20 odsto nižom od prosjeka EU-a.

Od 20 do 30 odsto nižu potrošnju bilježe Poljska, Slovenija, Slovačka, Grčka, Estonija, Latvanija, ali i Rumunija, koja je time napredovala drugu godinu zaredom, sa stvarnom potrošnjom po stanovniku 30 odsto ispod prosjeka EU-a.

BDP iznad EU prosjeka u 11 članica

U 2017. godini bila je 32 odsto ispod prosjeka, a u 2016. godini 36 odsto.

Hrvatska, uz Mađarsku i Bugarsku, čini grupu tri zemlje EU-a s potrošnjom po stanovniku u 2018. godini više od 30 odsto nižom od evropskog prosjeka.

U Eurostatu procjenjuju da je stvarna potrošnja po stanovniku mjerena paritetom kupovne moći u Hrvatskoj u 2018. godini bila 37 odsto ispod prosjeka EU-a.

To predstavlja blago poboljšanje u odnosu na 2017. godinu, kada je bila 38 odsto ispod evropskog prosjeka.

Eurostat ističe značajne razlike među zemljama i kada je reč o bruto domaćem proizvodu – BDP po stanovniku.

Prošle godine BDP po stanovniku u 11 zemalja bio je veći od evropskog prosjeka, najbliža prosjeku je Malta, a Hrvatska je uz Rumuniju i Bugarsku ponovo na dnu ljestvice, s BDP-om po stanovniku 37 odsto ispod prosjeka EU-a.

Posted by on 2019-06-21. Filed under Ekonomija, Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login