Hrvatska i Slovenija pred ozbiljnim problemima ako se ne riješi slučaj ‘Ljubljanska banka’

Ljubljanska bankaAko finansijski stručnjaci Hrvatske i Slovenije iduće sedmice ne pronađu rješenje za pitanje Ljubljanske banke, Hrvatska bi se mogla naći u ozbiljnim problemima sa ratifikacijom.

Iz Slovenije i dalje stižu poruke da ništa bez povlačenja tužbi, a SAD i EU poručuju da se nađe rješenje i to brzo.

O Hrvatskoj i ratifikaciji njenog pristupnog ugovora ponovo je raspravljao vanjskopolitički odbor Evropskog parlamementa.

Njegov izvjestitelj Libor Rouček bio je vrlo jasan. Ne riješi li se spor oko Ljubljanske banke uskoro, svi smo u problemima.

“To nije loša vijest samo za Hrvatsku već i za Sloveniju. Nema plana B”, kazao je Rouček.

Slovenski evroparlamentarac Jelko Kacin oštro je poručio da bez povlačenja tužbi ništa od ratifikacije te da pritisak na Sloveniju ne pomaže već samo odmaže.

Predsjedavajući Elmar Brok Slovence je optužio da imaju princip kako je Slovenija zadnja zemlja Balkana koja je smjela ući u Evropsku uniju, dok je zastupnik Bernd Posselt poručio da će, nastavi li Slovenija sa blokadom biti jako jako ljut.

Američki ambasador u Hrvatskoj Kenneth Merten sinoć je izjavio da se nada kako će Hrvati i Slovenci postići dogovor, a na pitanje kada odgovorio je: “Bolje prije nego poslije. Ne možemo se miješati već samo poručiti da Hrvatsku očekujemo 1. jula u Evropskoj uniji”, prenosi Media servis.

Posted by on 2013-01-23. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login