Hrvatska i Srbija najmirnije zemlje za život na Balkanu

BalkanPrema rezultatima istraživanja Globalnog indeksa mira za 2013. godinu, koji su pripremili istraživači Instituta za ekonomiju i mir (IEP), najmirnija zemlja za život na Balkanu je Hrvatska.

Prema navedenom istraživanju, od svih zemalja regiona Hrvatska je najbolje rangirana, a nalazi se na 28. mjestu, piše Anadolija.

Poslije Hrvatske slijedi Srbija, koja se nalazi na 62. mjestu, dok je Albanija pozicionirana na 69. mjestu Globalnog indeksa mira za 2013. godinu.

Bosna i Hercegovina je na 71. mjestu od ukupno 162 zemlje obuhvaćene istraživanjem Instituta za ekonomiju i mir (IEP).

Prema navedenoj studiji, najmanje sigurne zemlje za život u regiji su Crna Gora i Makedonija, koje su pozicionirane na 73. odnosno 79. mjestu.

Globalni indeks mira, koji tematizira nivo mira i stabilnosti u zemljama svijeta, regiju Balkana svrstao je u gornji dio ljestvice što se kosi sa učestalim tvrdnjama da je ovo nesigurno i opasno područje za život. Prema istraživanju koje je prvi put provedeno u maju 2007. godine i od tada se objavljuje svake godine.

Od zemalja u regiji najveći napredak je ostvarila Hrvatska, koja se 2007. godine nalazila na 67. mjestu, dok je sada pozicionirana na 28. mjestu.

Zanimljivo je da je većina zemalja regiona sigurnije mjesto za život od Sjedinjenih Američkih Država, koje se nalaze na 99. mjestu Globalnog indeksa mira za 2013. Istraživanje je pokazalo da je najmirnije mjesto za život na svijetu Island, nakon kojeg slijede Danska, Novi Zeland, Austrija, Švicarska, Japan, Finska, Kanada, Švedska i Belgija.

S druge strane, najrizičnije zemlje za život u svijetu su Afganistan, Somalija, Sirija, Irak i Sudan.

Posmatrano prema evropskim zemljama, najmanje mirne i stabilne zemlje su Gruzija, Jermenija i Bjelorusija.

Posmatrano prema regionima i kontinentima, od prvih 20 zemalja koje su najmirnije, 13 njih su evropske, te se stoga može zaključiti sa je Evropa najmirniji kontitent u svijetu.

S druge strane, od posljednjih 20 zemalja koje su svrstane među najmanje mirne zemlje, 12 su afričke što znači da je ovo najmanje miran i stabilan kontinent u svijetu.

Rezultati Globalnog indeksa mira Instituta za ekonomiju i mir (IEP) prikupljaju se u 162 zemalja svijeta na osnovu broja počinjenih zločina, stope kriminala, broja ubistava, rasprotranjenosti organiziranog kriminala, odnosa sa susjednim državama, terorističkim napadima, količinom oružja i municije, te drugim sigurnosnim parametrima.

BiH je 2009. i 2010. godine bila na 45. mjestu, ali je posljednje tri godine situacija znatno lošija.

Posted by on 2013-06-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login