Hrvatska: Od dijagnoze do terapije 72 sata

doktorZa samo 72 sata ljekari u Hrvatskoj trebalo bi da postave dijagnozu i počnu liječenje pacijenata sa malignim oboljenjima. Taj Vladin program provodi se zasad samo u zagrebačkoj Klinici za tumore, ali se planira njegovo širenje na sve bolnice.

Uspjeh projekta značio bi ukidanje liste čekanja za onkološke bolesnike, koji na pretragu čekaju duže od tri mjeseca.

Hrvatski model najbrži

Katica Matković ponovno se smije. Brza liječnička reakcija zaustavila je širenje karcinoma dojke.

“Išla sam na normalni pregled – mamografiju. I naš doktor mi je to otkrio, došla sam u Zagreb i u kratkom roku sam operirana”, kazala je Matković.

Samo 10 dana prošlo je otkad je doznala da je bolesna do operacijskog stola. No, od postavljanja dijagnoze i manje.

“Sedamdeset i dva sata od postavljanja dijagnoze do početka liječenja. To je plan Ministarstva, koji se već provodi u ovoj klinici za tumore. Do kraja godine u svim bolnicama u Hrvatskoj”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Ivana Brkić.

Zasad jedina zagrebačka Klinika za tumore u tri dana počinje s liječenjem raka dojke i debelog crijeva.

“Sa medicinske strane to čak i nije toliko bitno, tjedan-dva dana gore-dolje u samoj priči ne igra nekakvu ključnu razliku. Ali sa psihološkog stajališta sigurno da je jako bitno”, rekao je Andrej Roth sa Klinike za tumore KBC-a sestara Milosrdnica.

Evropski prosjek za početak liječenja malignih bolesti je do četiri sedmice. Hrvatski model bi mogao biti najbrži.

“No, ne vjeruju svi u uspjeh projekta. Pa ni bivši zdravstveni radnici, sada onkološki bolesnici“, istakao je ministar zdravlja, Siniša Varga.

Kritika opozicije

“Pa da vam budem iskrena, ne vjerujem baš previše”, kazala je pacijentica iz Zagreba, bivša zdravstvena radnica Vera Biško.

“Gdje god idem nešto je konkretno, nije pričam ti priču, nije gradilište Pelješkog mosta, nije Fimi medija, ketering za 300 ljudi, a nema novaca za ugovor. Ovo je sve pokriveno troškovnicima i ovo se zaista radi”, zaključio je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Rad Vlade kritizirala je i opozicija. Tvrde kako je projekt neprovediv, a 72 sata premalo za dobar liječnički posao.

Za pacijenta, nakon što dozna za tešku dijagnozu, tri dana mogu biti duga poput vječnosti.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-04-24. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login