Hrvatska postala članica EU

Hrvatska, EUTačno u ponoć hiljade građana na zagrebačkom glavnom trgu su dočekali ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

Tom prilikom pozdravili su ih, uz Milanovića i Josipovića, i mnogi europski političari.

Zvone zvona crkve Sv. Marka, alpinisti spuštaju s Hotela Dubrovnik zastavu Evropske unije, pjevaju se europska himna ‘Oda radosti’. ‘Odu radosti’ izveli su Valentina Fijačko, Dubravka Šeparović Mušović, Domagoj Dorotić, Luciano Batinić uz Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Akademski Zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Concordia discors, Vokalni ansambl Antiphonus i Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Izvedbi su se pridružili i Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta ‘Ivan pl. Zajc’ u Rijeci, Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku ze Zbor Libertas u Dubrovniku.

S Bundeka nad Zagrebom odjekuje vatromet. Vanda Vinter izvodi ‘Ave Maria’ iz rock-opere ‘Gubec beg’…

Fešta će hrvatske građane koštati oko 6 miliona kuna.

Josipović: Mi smo bili, jesmo i ostajemo Europljani

Dan ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Evropske unije, predsjednik te zemlje Ivo Josipović nazvao je velikim i radosnim danom kada Hrvatska otvar­a jedno novo poglavlje u debeloj knjizi svoje povijesti, javlio je reporter agencija Anadolija (AA).

“Ovo je dan kad su se ostvarili snovi, ne samo ove generacije, nego mnogih prethodnih generacija naših ljudi. Dan kad smo stvorili temelj za sigurnu, demokratsku i europsku budućnost naših novih generacija. Europa je bila, jest i bit će ideja kojoj pripadamo. Mi smo bili, jesmo i ostajemo Eu­ropljani. Europa je ključan dio našeg narodnog identiteta. Mi joj pripadamo, ne samo zbog geografskog položaja u kojem se nalazimo, nego i po vrijednostima koje dijelimo s drugima”, kazao je Josipović.

Na prvo mjesto vrijednosti koje Hrvatska dijeli s drugima je vrijednost slobode, kazao je hrvatski predsjednik i dodao: “Slobodna Hrvatska u slobodnoj Europi – to je bila ideja vodilja mnogih naših generaci­ja. Sada smo je ostvarili. Ali, ideja slobode uključuje i slobodu pojedinaca, slobodu svakoga da se izrazi i da bude ono što jest – bez nametanja i prisile. Sloboda uključuje ravnopravnost velikih i malih, većine i manjine, ljudi i država međusobno različitih, ali se poštuju i čuvaju slobodu drugih. Sloboda uključuje solidarnost među ljudima”.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy Hrvatskoj je čestitao rekavši da je s otkucajem ponoći Hrvatska prešla preko važnog praga, javlja novinar Agencije FENA.

“Od sutra će vaši predstavnici sjediti rame uz rame s drugim državama članicama. Zajedno ćete donositi odluke na dobrobit svih građana diljem Unije: od Zagreba do Zaragoze, od Splita do Stockhoma”, istakao je Rompuy.

S novim izazovima, kaže, da će Hrvatska uvidjeti da članstvo ne znači samo poštivanje i oblikovanje pravila, nego i dijeljenje odgovornosti za naš zajednički pothvat.

“Proteklih mjeseci ste zajedno sa Slovenijom, hrabro prebrodili prepreke, a tako je bilo i s Bosnom i Hercegovinom. Na tom istom putu, Beograd i Priština, također su postigli povijesni sporazum. Hrvatska će igrati ključnu ulogu kao primjer za cijelu regiju”, zaključio je Rompuy.

Evropska unija i integracija, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz, za zapadni Balkan, regiju koja je prije manje od dva desetljeća bila razdirana i razarana ratom, značili su magnet mira i promjene.

Naglasio je da je Hrvatska uspostavila institucije koje se temelje na vrijednostima demokracije, pomirenja i vladavine prava, reformirala gospodarstvo te ga učinila konkurentnijim.

“Tako ste dokazali da se do članstva u EU može doći odlučnim djelovanjem i napornim radom. Predstavite nam svoje ideje i inicijative, veselimo im se”, poručio je Schulz.

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaite istakla je da od danas Evropa ima još jednog jakog igrača, te predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću poklonila dres evropskog tima “Jedan tim – jedan san“.

S ovim govorima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu završila se centralna proslava ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Posted by on 2013-07-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login