Hrvatska priprema zakon o gay brakovima

gay Hrvatska ubrzano radi na pripremi zakona prema kojem će gay brakovi svoje partnerstvo kao ‘svečani čin’ moća da registruju pred matičarem s tim što se njihova zajednica neće zvati brak već životno partnerstvo.

Posebna radna grupa Ministarstva uprave radi na pripremi zakona, a kako prenosi zagrebački Jutarnji list, partneri neće imati pravo na klasično usvajanje djece.

U razmatranju je koja bi prava životni partneri mogli imati prema djetetu svog partnera koje s njim u stvarnosti živi.

Ministar Arsen Bauk očekuje da će javna rasprava o predloženom zakonu biti na jesen, a prvo čitanje u Saboru do kraja godine.

“Što se vlade tiče, okviri već postoje i javno su izneseni. Životna zajednica istospolnih partnera neće se zvati brak i oni neće imati pravo na usvajanje. A na svim ostalim razlikama u odnosu na heteroseksualne parove nećemo insistirati”, rekao je ministar.

Bauk vjeruje da će u zakonu stajati da je sklapanje životnog partnerstva svečani čin, jer za one koji u to ulaze je sigurno svečanost, a za državu nema razloga da ih diskiminiše.

“Stoga ne inisistiramo na tome da način sklapanja životnog partnerstva bude različit od sklapanja braka”, rekao je Bauk.

List saznaje da se radna grupa ministarstva odlučila da se gay brakovi sklapaju kod matičara iz, kako se navodi, čisto praktičnih razloga.

“Upravo su matičari osobe koje vode sve evidencije o porodičnom stanju, te će tako odmah moći da provjere je li osoba koja sklapa životno partnerstvo možda već u braku ili nekom drugom životnom partnerstvu”, navodi Jutarnji list.

Još uvijek su, međutim, otvorena osjetljiva pitanja vezana prije svega za vaspitanje djece.

Bauk je izričit: Istopolni parovi neće imati pravo na usvajanje djece.

On, međutim, priznaje da je u razmatranju koja bi pravo životni partneri mogli imati prema bilološkom djetetu jednog od njih. Iz toga, ali i ranijih izjava pojedinih zvaničnika, može se zakljuciti da vladajuća koalicija nije nesklona tome da pravo na usvajanje djece – ali samo one vlastitog partnera – homoseksualci ipak dobiju.

HNS se, pak, javno zalaže da istopolni partneri imaju pravo na sve oblike usvajanja.

List piše da trenutno u Hrvatskoj nekoliko desetina istopolnih parova živi s djecom kojoj je jedan od partnera usvojitelj ili biološki roditelj.

Najčešće se, kako se navodi, radi o ženskim parovima, u kojima je jedna od žena išla u inostranstvo na medicinski potpomognutu oplodnju spermom anonimnog donora ili je, kao samica, usvojila dijete, a najrjeđe su one koje imaju djecu iz bivših veza.

Upitan da li će žene u istopolnom braku dobiti pravo na vještačku oplodnju, što je sada izričito zabranjeno, kaže da to još uvijek nije poznato.

“To do sada nismo razmatrali”, precizirao je Bauk.

Inače, sada u Hrvatskoj istopolnim zajednicama nije dozvoljena registracija, zdravstveno osiguranje preko partnera, nasljeđivanje partnerove imovine, odlučivanje o načinu liječenja partnera koji ne može odlučivati o sebi, prijava poreskih olakšica na nezaposlenog partnera, prijava boravka stranog državljanina, odlazak na vještačku oplodnju za žene, usvajanje djeteta i usvajanje partnerovog djeteta.

Posted by on 2013-08-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login