Hrvatska: Ukinuta presuda Paravinji, slijedi novo suđenje

Dragan Paravinja

Dragan Paravinja

Vrhovni sud RH djelomično je ukinuo presudu Draganu Paravinji koji je od Županijskog suda u Šibeniku osuđen na 40 godina zatvora zbog pokušaja silovanja i teškog ubistva Antonije Bilić. Sud smatra da silovanje nije činjenično dokazano, čime bi se i ubistvo moglo kvalificirati kao obično, a ne teško. Novo suđenje Paravinji moglo bi početi već za mjesec dana.

Vrhovni sud djelimično je ukinuo presudu nakon što je Paravinjina advokatica podnijela žalbu tom sudu, a zbog nedovoljno utvrđenog činjeničnog stanja. Vrhovni sud osporava kategoriju teškog ubistva i otvara mogućnost da se ono prekvalificira u obično, jer zločin silovanja nije potkrijepljen s dovoljno dokaza.

Naime, Županijski sud u Šibeniku, koji je nadležan za ovaj slučaj, nije utvrdio činjenično stanje kojim bi se utvrdio pokušaj silovanja, pa se prema tome ubistvo koje je uslijedilo, prema zaključku Vrhovnog suda, može iz teškog prekvalificirati u obično ubistvo.

Vrhovni sud ovom presudom predmet vraća na Županijski sud u Šibeniku koji će u istom sastavu preispitati činjenično stanje vezano uz slučaj silovanja i ubistva Antonije Bilić.

Dragan Paravinja osuđen je nakon što je u sudskom postupku dokazano da je 7. juna 2011. na mostu preko Čikole u Drnišu u svoj kamion ukrcao Antoniju Bilić, koju je nakon toga ubio i bacio.

Više od godinu dana trajala je potraga za maloljetnicom, čije su posmrtne ostatke konačno pronašli 27. novembra 2012. godine.

Posted by on 2014-04-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login