Hrvatske vode za kupanje među najboljim u EU 01

Hrvatska, Jadran

Hrvatska, Jadran

Kvalitet kontinentalnih i obalskih voda u Hrvatskoj je među najboljima u Evropskoj uniji, objavile su Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) i Evropska komisija u izvještaju o kvalitetu mora, rijeka i jezera za 2014. godinu.

Hrvatska uz Kipar, Grčku, Maltu, Luksemburg i Njemačku spada u zemlje s “odličnim” kvalitetom vode, dok se Kipar i Grčka mogu pohvaliti s nekoliko djevičanski čistih lokacija za kupanje, prenosi Tanjug.

U tih šest zemalja 90 posto ispitane vode za kupanje, uključujući slatku i slanu vodu, odličnog su kvaliteta, dok je Slovenija, naprimjer, zadovoljila tek minimalne standarde kvaliteta voda za kupanje.

Zagađene vode

Tri zemlje s najvećim brojem zagađenih mjesta za kupanje su Italija (107 lokacija ili 1,9 posto), Španija (67 lokacija ili 3,1 posto) i Francuska (105 lokacija ili 3,1 posto), a najviša stopa voda za kupanje sa izrazito lošim kvalitetom zabilježena je u Estoniji (5,6 posto), Irskoj (5,1 posto), Holandiji (4,9 posto) i Švedskoj (3,6 posto).

Izvještaj je obuhvatio 21.000 mjesta za kupanje širom Evropske unije, uz Albaniju i Švajcarsku. Otprilike 95 posto ispitanih voda zadovoljilo je minimalne standarde, te je glavna poruka izvještaja da su vode Evropske unije i dalje vrlo kvalitetne.

Manje od dva posto analiziranih voda rijeka, jezera i mora je lošeg kvaliteta, uglavnom zbog zagađenja od kanalizacionih voda i poljoprivrednog otpada, pa je kupanje u njima opasno po zdravlje.

Iako su evropske vode čistije za 0,5 posto u odnosu na izvještaj iz 2013. godine, stanje prirode je i dalje jedan od najozbiljnijih problema, navedeno je u tekstu.

Posted by on 2015-05-22. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login