Hrvatskoj najbolja ocjena za demokratski razvoj

Hrvatska, EUHrvatska je najbolje rangirana zemlja na Balkanu u komparativnom istraživanju Freedom Housea o demokratskom razvoju 29 zemalja srednje Evrope i Euroazije za 2012. godinu, objavljeno je u srijedu.

U izvještaju “Nacije u tranziciji 2012” Hrvatska je dobila prosječnu ocjenu 3,61, što je napredak u odnosu na prošlu godinu kada je ocjena bila 3,64. Freedom House daje ocjene od 1 (najbolje) do 7 (najgore) na temelju pokazatelja stanja sedam društvenih područja: izbornog procesa, civilnog društva, neovisnosti medija, demokratskog upravljanja na nacionalnoj razini, upravljanja na lokalnoj razini, pravosuđa i korupcije.

Ključne reforme stagniraju ili nazaduju u većini balkanskih država, ocjenjuje Freedom House. Dok Hrvatska demonstrira svoju odanost priključenju EU-u sarađujući u istragama visoke korupcije, a Srbija i Crna Gora stagniraju, četiri druge balkanske države Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija, trenutno nazaduju na područjima izbornih procesa, demokratske vladavine, neovisnosti pravosuđa i neovisnosti medija, stoji u izvještaju “Nacije u tranziciji 2012”.

Pozitivna odluka EU-a o članstvu Hrvatske donesena u junu označila je napredak u demokratskoj tranziciji Hrvatske. Zabrinutost i dalje ostaje glede pitanja povezanih s pravosuđem i korupcijom, ali je Hrvatska pokazala političku volju da nastavi putem pridruživanja EU-u, predviđenom za 2013. godinu, navodi se u izvješću o Hrvatskoj koje potpisuje Petar Dorić, novinar i analitičar Freedom Housea, magistar međunarodnih odnosa s njujorškom diplomom.

“Vladini napori u rješavanju ratnih zločina iz ’90-ih godina još uvijek nisu dovoljni. Usvajanje kontroverznog zakona kojim se proglašava nevažećom bilo kakva srbijanska istraga ratnih zločina u Hrvatskoj i vladina reakcija na izricanje presuda dvojici generala u travnju pokazala je društvo i državu kojima još uvijek nedostaje kritičko propitivanje zločina koje su počinile hrvatske snage tokom rata”, stoji u izvještaju.

S druge strane, Hrvatska je zabilježila pozitivan pomak u borbi protiv korupcije i procesuiranju visokih dužnosnika u tom trenutku vladajuće stranke u Hrvatskoj i na tom području joj se poboljšala ocjena s 4,25 na 4,00.

Na području demokratskog upravljanja na nacionalnoj razini korupcijske istrage stavile su na test zrelost institucija koje su uspjele ostati stabilne i izvršiti svoje dužnosti te je na tom području Hrvatskoj ostala ista ocjena kao i prošle godine, a to je 3,50.

Što se tiče izbornog procesa, parlamentarni izbori su provedeni u skladu s demokratskim standardima i Hrvatska je zadržala ocjenu 3,25.

Civilno društvo je na 2,50, također kao i prošle godine, a mediji, koji nisu pokazali napore u svrhu svog poboljšanja nego i dalje više pokazuju političke i ekonomske interese nego profesionalne standarde, ostali su na 4,0.

Što se tiče lokalnog demokratskog upravljanja i pravosudnog okvira i neovisnosti, ocjene su ostale iste kao i prošle godine 3,75 i 4,25.

U izvještaju su najbolje ocijenjene članice EU-a. Na prvom mjestu je Slovenija (ocjena 1,89), a slijede je Estonija, Latvija, Poljska, Češka, Litva, Slovačka i Mađarska. Te su zemlje u skupini država učvršćene demokracije. U drugoj skupini zemalja, poluučvršćene demokracije, nalaze se Bugarska (ocjena 3,14), Rumunjska, Hrvatska, Srbija (3,64), Crna Gora (3,82) i Makedonija (3,89).

BiH je zavrijedila ocjenu 4,36, Kosovo 5,18, a na začelju su zemlje s ocjenama preko šest, od Rusije (6,18), preko Kazahstana, Azerbejdžana, Bjelorusije (6,68) do Turkmenistana i Uzbekistana (6,93).

Posted by on 2012-06-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login