HRW: Hrvatska priznala nasilje prema migrantima, Frontex mora reagovati

Direktor Odjela za Evropu i Centralnu Aziju organizacije Human Rights Watch Hugh Williamson (HRW) danas je pozvao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i Agenciju za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) da zaustave nasilno vraćanje migranata na granici Hrvatske i BiH.

migranti
migranti

“Pišem Vam u ime Human Rights Watcha da zatražim da naredite istragu nasilnih vraćanja migranata koje provode hrvatski graničari i da zaustavite takve akcije”, napisao je Williamson hrvatskoj predsjednici.

U drugom pismu, izvršnom direktoru Frontexa Fabriciu Leggeriu, zatražio je da Frontex poduzme adekvatne korake na granici Hrvatske sa BiH, nakon što su hrvatske vlasti “potvrdile da provode operacije” nasilnog vraćanja migranata na toj granici.

Williamson u oba pisma navodi kako je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović tokom intervjua za švajcarski kanal SRF 9. jula priznala kako zna da hrvatski graničari nasilno vraćaju migrante sa hrvatske granice i da ponekad koriste silu.

Njeno priznanje je u skladu sa onim na šta su već upozoravali Human Rights Watch, UNHCR i druge organizacije, navodi se u pismu direktoru Frontexa i naglašava kako to dovodi u pitanje efektivnost operacija Frontexa na hrvatsko-bosanskoj granici i posebno mandata Frontexa da osigura zaštitu ljudskih prava.

Human Rights Watch je u novembru 2018, podsjeća se u pismu, iskazao ozbiljnu zabrinutost zbog upotrebe sile hrvatskih graničara pri vraćanju migranata sa granice Hrvatske prema BiH.

Napominje se da je Human Rights Watch o tome informisao Frontex u maju ove godine i zatražio izjašnjenje da li su bilo kakve neregularnosti zabilježene u odnosu hrvatskih graničara prema migrantima i da li su bilo kakve istrage pokrenute po tom pitanju. Na to, kaže se u pismu, istog mjeseca dobijen je odgovor da Frontex djeluje na granici Hrvatske i BiH od jula 2018. i da “nije bilo nikakvih događaja koji predstavljaju kršenje ljudskih prava, uključujući operacije vraćanja migranata”.

“Sada kada su hrvatske vlasti potvrdile da poduzimaju takve operacije nasilnog vraćanja migranata, apelujemo da poduzmete adekvatne korake da osigurate da Frontex misija na granici Hrvatske i BiH ispuni svoj mandat kada su u pitanju ljudska prava, uključujući poduzimanje koraka da se osigura da Frontex adekvatno nadzire i dokumentuje kršenje ljudskih prava i nezakonita nasilna vraćanja”, navedeno je u pismu u kojem je zatražena akcija Frontexa..

“Takođe, pozivamo Frontex i druge nezavisne posmatrače da traže puni pristup žrtvama nasilnog vraćanja i zlostavljanja koje provode hrvatski graničari, kao i da olakša mehanizam žalbi žrtvama i svjedocima. Ukoliko nivo vašeg djelokruga ne dozvoljava ovakav monitoring, zatražićemo da više ne dajete izjave koje sugerišu da nema zlostavljanja”, zaključuje se u pismu direktoru Frontexa.

U decembru prošle godine HRW je objavio izvještaj u kojem je naveo kako Hrvatska policija nezakonito vraća migrante i tražioce azila u BiH i to, u nekim slučajevima, nasilno i bez da im omogući da zatraže azil. U decembru 2016. HRW je objavio sličan izvještaj o nasilju hrvatske policije samo na granici sa Srbijom.

Komesar za izbjeglice Ujedinjenih nacija u avgustu ove godine potvrdio je da je primio izvještaje u kojima piše da je Hrvatska vratila 2.500 migranata u Srbiju i BiH od početka godine.

Ekipa Radija Slobodna Evropa (RSE) je takođe u Velikoj Kladuši u novembru prošle godine zabilježila svjedočenja migranata, koji su nam ispričali slične priče o premlaćivanju i nehumanom odnosu.

Istovremeno, slovenački premijer Marjan Šarec je prije sedam dana ponovo iznio prijedlog da Frontex izađe na hrvatsku granicu prema Srbiji i BiH kao vanjsku granicu Evropske unije.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Slovenije potvrdili su nakon toga da ova država postavlja privremene tehničke prepreke na granici sa Hrvatskom kako bi zaustavila ilegalan priliv migranata na takozvanoj balkanskoj ruti.

Posted by on 2019-07-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login