Hugo Chavez: ‘Libijski pobunjenici su teroristi’

Hugo Chavez

Hugo Chavez

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez opisao je libijske pobunjenike kao “teroriste” i pozvao druge zemlje da prekinu odnose s opozicionim vijećem koji se bori protiv režima Moammara Gaddafija.

“Ne samo da odbijamo da priznamo pantomimu i glumu koju izvodi Nacionalno prijelazno vijeće, već kažemo Evropi i ostalim zemljama da su priznali grupu terorista i dali im legitimitet”, izjavio je Chavez, prenosi AFP.

Venecuelanski predsjednik je, na sastanku s ministrima koji je prenosila državna TV, rekao da takvo priznanje “uništava temelje međunarodnog prava” jer se time utire put za pojavu drugih sličnih opozicionih grupa.

GADDAFI SE ZAHVALIO CHAVEZU NA PODRŠCI

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je kako mu je libijski lider Moammer Gaddafi poslao pismo u kojem se zahvaljuje saveznicima u Latinskoj Americi na njihovoj podršci.

Chavez je pročitao dijelove pisma na nacionalnoj televiziji. Također je rekao da Venecuela neće priznati vladajuće tijelo libijskih pobunjenika i podržao Gaddafija da se nastavi boriti.

“Mnogo ga poštujem. On pruža otpor. Živjela Libija!”, rekao je Chavez.

Čitajući prevod pisma, koje je napisano na arapskom, Chavez kaže da mu je Gaddafi napisao u pismu da  jako cijeni plemenitost podrške libijskom narodu, kao i vođe i revolucionare Latinske Amerike i Kariba, i rekao je da se nada da će se podrška nastaviti, prenosi u utorak AP.

Chavez je osudio zračne napade NATO-a na Libiju i nazvao je libijske pobunjenike teroristima. Pitao se kako SAD i evropske nacije mogu podržati takvu grupu, i šta bi svijetske sile uradile da se sličan ustanak desi u Španiji ili SAD-u.

“Kako je dvoličan akt od carstva”, izjavio je Chavez misleći na vladu SAD-a.

Vencuelanski predsjednik se obratio Gaddafiju s riječima: „Živi i pobjedi. Mi smo s tobom!“

Posted by on 2011-08-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login