I Merkel podržava ideju o Europskom monetarnom fondu

Angela Merkel

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je jučer ideju o osnivanju evropskog monetarnog fonda, uz napomenu da treba razraditi mnoge detalje prije bilo kakvog dogovora. „Pitanje je, šta EU može da uradi da bi pomogla sama sebi? Smatram da je ta ideja dobra“, rekla je Merkel novinarima u Udruženju stranih dopisnika u Berlinu.

Ona je dodala da ovakav fond ne bi mogao da bude osnovan bez promjene sporazuma na kojem počiva EU.

„Sporazum o EU nije kraj istorije. U tom slučaju, živjeli bismo u statičnom sistemu. Ja to ne želim, želim da Evropa reaguje na nove situacije“, izjavila je njemačka kancelarka.

Merkel nije odbacila mogućnost da Unija preduzme akciju ukoliko se Grčka nađe u „vanrednoj situaciji“, ali je dodala da to trenutno nije slučaj.

„Srećom, u ovom trenutku ne postoji nemogućnost plaćanja. Ne mogu da odbacim nijednu mogućnost, ali ovo trenutno nije ta situacija“, odgovorila je Merkel na pitanje o krizi zbog nagomilanog grčkog duga.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login