I ova jesen u znaku Jazz Festa

Jazz Fest Sarajevo 2012

Jazz Fest Sarajevo 2012

Ovogodišnji, 16. po redu međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2012 nastavlja tradiciju predstavljanja vrhunskih umjetnika koji će od 30. oktobra do 4. novembra, na tri festivalske scene prezentirati svoje aktuelne projekte.

Sudeći po učesnicima festivala čija su imena zvanično objavljena danas, Jazz Fest i ove godine nudi koncerte različitih muzičkih stilova omogućavajući ljubiteljima muzike da tokom prve sedmice novembra uživaju u nastupima kakve nažalost nemaju priliku često posjećivati u našem glavnom gradu.

Festival će u utorak 30. oktobra na sceni Bosanskog kulturnog centra otvoriti Taksim Trio, ansambl virtuoznih turskih umjetnika Husnua Senlendiricija, Ismaila Tuncbileka i Aytaca Dogana, a narednog dana na istoj sceni nastupit će senzacionalna brazilska pjevačica i gitaristica Badi Assad, te američki trio The Bad Plus kojeg muzička kritika naziva “akustičnim jazz triom budućnosti”.

Jednom od jazz velikana, Milesu Davisu posvećen je 1. novembar, treći dan festivala, kada će biti predstavljen projekat nastao u povodu 20. obljetnice smrti ovog velikog umjetnika. Ansambl Miles Smiles čine muzičari koji su svirali i snimali sa Milesom. Danas su to neki od značajnijih američkih muzičara: trubač Wallace Roney, saksofonista Rick Margitza, gitarista Larry Coryell, orguljaš Joey
DeFrancesco, basista Darryl Jones i bubnjar Omar Hakim.

Na Jazz Festu će nastupiti i ansambl La Strada Quintet znamenitog francuskog akordioniste Richarda Galliana koji će izvesti repertoar još jednog velikog kompozitora, italijanskog autora filmske muzike Nina Rote.

Također u BKC-u, u subotu 3. novembra koncert će održati očaravajući vokalista i svirač ouda iz Tunisa Dhafer Youssef koji će sa novim međunarodnim akustičnim sastavom predstaviti svoj aktuelni projekat Abu Nawas Rhapsody.

Još jedna festivalska scena bit će organizirana u Pozorištu mladih, a u okviru 16. Jazz Fest Sarajevo predstavit će grupu nizozemskog saksofoniste Yurija Honinga Wired Paradise, švicarsku avangardnu pjevačicu i multiinstrumentalistkinju Eriku Stucky te norveškog bubnjara Paola Vinaccia koji će premijerno nastupiti sa norveškim i bh. muzičarima.

Od domaćih muzičara premijeran nastup imat će Arkul Orchestra koji donosi sefardske pjesme u izvedbi šestočlanog ansambla iz Mostara, Sarajeva, Tuzle i Prijedora.

Na istoj sceni nastupit će i Bojan Zulfikarpašić, francuski pijanista bosanskohercegovačkog porijekla, rođen u Beogradu. Zulfikarpašić je najznačajniji savremeni jazz umjetnik sa područja Zapadnog Balkana i jedan od umjetnika čiju karijeru Jazz Fest redovito prati. Ovaj genijalni pijanista je tekuću godinu obilježio novim albumom i titulom jazz umjetnika godine u Francuskoj što je i povod njegovom koncertu u okviru 16. Jazz Festa.

Iz direkcije Jazz Festa posjetiocima uz vrhunske umjetnike koje će predstaviti, obećavaju tradicionalno besprijekornu organizaciju i produkciju kojoj ovaj festival posvećuje veliku pažnju. U narednim danima bit će objavljen i program klupske scene Late Nite Stage koji će biti organiziran u kasnim večernjim satima.

Jazz Fest ni ove godine nije zaboravio najmlađe posjetitelje festivala kojima će, kao i prethodnih godina, biti posvećen posljednji festivalski dan. U nedjelju 4. novembra koncert i radionica za djecu školskog i predškolskog uzrasta privući će i ove godine brojnu publiku u sarajevski BKC.

Imena iz informacije:

Husnu Senlendirici – Husnu Šenlendiriči
Ismail Tuncbilek – Ismail Tunčbilek
Aytac Dogan – Ajtač Doan
Badi Assad – Badi Asad
Miles Davis – Majls Dejvis
Wallace Roney – Valas Roni
Rick Margitza – Rik Margica
Larry Coryell – Leri Korijel
Joey DeFrancesco – Džoi DeFrančesko
Darryl Jones – Deril Džouns
Omar Hakim – Omar Hakim
Richard Galliano – Rišar Galijano
Dhafer Youssef – Daher Jusef
Yuri Honig – Juri Honing
Erika Stucky – Erika Stuki
Paolo Vinaccia – Paolo Vinaća

Posted by on 2012-09-18. Filed under Film & Muzika, Magazin, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login