IAEA dobila veći pristup Iranu

Iran, nuklearni programUN-ova agencija za nuklearnu energiju dobila je veći pristup Iranu kako bi nadzirala historijski sporazum sa svjetskim silama, ali ni to nije dovoljno za provođenje istrage o navodnoj proizvodnji nuklearnog oružja.

Bez obzira na to, IAEA će imati veću ulogu u Iranu prema privremenom sporazumu od 24. novembra između ove zemlje i šest svjetskih sila, čija će implementacija početi narednog ponedjeljka.

Iako je sporazum samo preliminaran, IAEA i njena istraga dobit će na važnosti u kasnijim pregovorima o finaliziranju sporazuma koji bi okončao desetogodišnji spor oko iranskog nulearnog programa. Međutim, još treba vidjeti koliko se toga može postići, piše Reuters.

Ovo je samo aperitiv, odnosno samo početak – rekao je bivši čelnik UN-ovih inspektora za nuklearnu energiju Herman Nackaerts.

Sporazum koji je u Ženevi postignut prije sedam sedmica ima za cilj ograničavanje iranskog nuklearnog programa na period od šest mjeseci.

U zamjenu za to, svjetske sile obećale su djelimično ukinuti sankcije koje su nametale Iranu u više navrata.

Posted by on 2014-01-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login