ICMP Globalni izvještaj o nestalim osobama: U zemljama bivše Jugoslavije još uvijek postoji revizionizam

U državama gdje je sistematski proces istrage nestanka osoba pomogao da se osude počinioci genocida pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) revizionizam i dalje postoji, navedeno je u prvom izdanju Globalnog izvještaja o nestalim osobama.

Nestali, masovna grobnica. Foto ICMP
Nestali, masovna grobnica. Foto ICMP

Prvo izdanje Globalnog izvještaja, kojeg je objavila Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), uz pomoć Ujedinjenog Kraljevstva, ispituje zašto i dalje sve veći broj ljudi nestaje širom svijeta.

“Teme se proučavaju iz perspektive državne odgovornosti, ljudskih i vladavine prava, te utjecaja velikog broja nestalih osoba na provedbu mira, ljudski razvoj i društvenu dobrobit”, navodi se u Izvještaju objavljenom uoči Međunarodnog dana nestalih osoba koji se obilježava u ponedjeljak, 30. augusta.

U proteklim decenijama zabilježen je porast nivoa pažnje usmjerene na pitanje nestalih osoba, navodi se u Izvještaju, te dodaje da su institucionalni pristupi zasnovani na zakonu, upotreba savremenih forenzičkih metoda i naprednih sistema za obradu podataka omogućili lociranje nestalih osoba sa nivoom efikasnosti koji ranije nije bio moguć.

Međutim, unatoč takvom napretku, potrebno je još učiniti kako bi se državama omogućilo da riješe ovo pitanje u svim njegovim aspektima.

Kako se navodi u Izvještaju, osim što je ponudio metodološki plan, uspjeh zajedničkih napora da se pronađu nestali u bivšoj Jugoslaviji pokazao je i šta se može postići kada su države priznale svoje zakonske obaveze, a zatim radile zajedno s drugima na zajedničkom cilju.

“U bivšim jugoslovenskim državama, gdje je sistematski proces istrage nestanaka pomogao da se osude počinioci genocida na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, revizionizam i dalje postoji”, navedeno je u Izvještaju.

Dodaje se da u bivšoj Jugoslaviji, svaki pokušaj populističkih vođa da potaknu nacionalističko osjećanje preispitivanjem činjenica o genocidu u Srebrenici ili drugim zločinima se može odmah suprotstaviti dokazima koji su sistematski prikupljeni uz saradnju država u regionu.

Globalni izvještaj za 2021. godinu preporučuje da države koje nisu potpisale ili ratificirale Međunarodnu konvenciju za zaštitu svih osoba od prisilnog nestanka trebaju to učiniti, potom da se donesu krivični zakoni koji zabranjuju krivično djelo prisilnog nestanka, te obezbijediti saradnju agencija za traženje nestalih sa pravosuđem i policijom.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberge rekla je da ovaj Globalni izvještaj odražava novi međunarodni konsenzus da pitanje nestalih osoba prelazi sudske i nacionalne nadležnosti i da se može rješavati samo efikasno primjenom namjenskih tehnika kao dijela koordiniranog multinacionalnog pristupa koji poštuje ljudska prava.

Države, prema preporukama, moraju osigurati transparentnost procesa evidentiranja nestalih i pružiti vjerodostojne, pouzdane i tačne informacije o naporima da se utvrdi gdje se nalaze nestale osobe i okolnosti njihovog nestanka, olakšati porodicama procedure prijave i dobijanje informacija, kao i da priznaju da djelotvorni napori da se pronađu nestale osobe i žrtve prisilnog nestanka doprinose dugoročnijem društvenom razvoju.

Posted by on 2021-08-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login