ICMP: Predstavljanje rezultata traganja za nestalim osobama u BiH

Image: BOSNIA-WARCRIMES-MASSGRAVEMeđunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) danas će predstaviti rezultate traganja za nestalim osobama u BiH od 1996. godine. U BiH je do sada pronađeno i identifikovano više od 70 posto nestalih osoba.

U decembru prošle godine ICMP je objavio sveobuhvatni pregled stanja procesa traganja za nestalim osobama u BiH od oružanih sukoba pa sve do danas pod nazivom “BiH, osobe nestale usljed oružanih sukoba tokom 1990-tih: Pregled stanja”.

Publikacija daje uvid u kompletan proces traganja za nestalima i  prikaz svih institucija koje su u to uključene, kao i pregled dosadašnjih rezultata i koraka koje je potrebno poduzeti kako bi se navedeni proces uspješno priveo kraju.

U njoj su opisane tehnike koje su razvijene, ukljućujući primjenu DNA metode, koje su doprinijele pozitivnim rezultatima u procesu  traženja nestalih u BiH.

Posted by on 2015-02-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login