ICMP: U BiH pronađeno više od 70 posto nestalih osoba

Image: BOSNIA-WARCRIMES-MASSGRAVEU Bosni i Hercegovini je pronađeno više od 70 posto nestalih osoba, a još se traga za oko osam hiljada osoba – rečeno je u Tuzli, gdje je prezentirana publikacija o nestalim osobama u BiH u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Koordinator Odjela za pravdu i civilno društvo pri ICMP-u Matthew Holliday kazao je da je uvid u stanje nestalih osoba u BiH rezultat višegodišnjeg rada ljudi u ICMP-u koji predstavlja proces od početka identifikacija putem tradicionalnih metoda pa preko uvođenja DNK tehnologije u svrhu identifikacije nestalih osoba do danas.

“Na kraju ratnih sukoba u BiH evidentirano je oko 32.000 nestalih osoba. Zahvaljujući svim naporima koje je BiH uložila u proces traženja i identifikacije, više od 70 posto nestalih osoba je pronađeno. Od ukupnog broja pronađenih osoba, više od osam hiljada je identifikovano tradicionalnim metodama, prepoznavanjem, dok je ostatak identifikovan putem analize DNK, koji je u proces uveo ICMP”, podvukao je Holliday.

Vijeće ministara BiH, dodao je, mora poduzeti sve korake da se ovaj proces nastavi, a to znači jačanje Instituta za nestale osobe BiH koji je jedini odgovor za nastavak ovog procesa i njegovo okončanje.

“Proces pregleda neidentifikovanih posmrtnih ostataka u 12 mrtvačnica u BiH je proces koji je otpočeo prije 18 mjeseci i mora se nastaviti. U dosadašnjem pregledu je dao jako pozitivne rezultate u kojima se prvenstveno ističe da smo došli do novih identiteta neidentifikovanih posmrtnih ostataka”, naglasio je.

Izvještaj završava setom preporuka koje daju jasne smjernice na koji način treba nastaviti proces da bi se uspješno priveo kraju.

“Jedna od jako važnih preporuka jeste preporuka za formiranje instituta za forenzičku medicinu FBiH i na ovoj inicijativi se radi, s obzirom da RS ima uspostavljen Zavod za sudsku medicinu RS-a”, kazao je Holliday.

Ističe da se u BiH još traži oko osam hiljada nestalih osoba te da taj proces još nije ni blizu završetka.

Jedna od nestalih osoba je i sin kojeg Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice“, traži 20 godina te za kojeg ima informaciju da je bio teško ranjen.

“Mnogi su pronađeni, ali moje dijete nije. S obzirom na to da je nestao, odnosno ubijen, ta tijela nikad nisu pronađena jer se nalaze u minskom području. Ove godine su deminirali Bočin potok gdje je ranjen. Pronađena su četiri tijela pa gajim neku nadu da je on među njima”, rekla je Ćatić.

 

Posted by on 2015-02-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login