Iduće sedmice nastavak suđenja Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću

ICTY

ICTY

Nakon trosedmične ljetne pauze iduće sedmice na Haškom sudu (ICTY) se nastavljaju dva od preostala tri suđenja za zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

U sudnice se vraćaju bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić i bivši premijer takozvane SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Goran Hadžić.

Obojica se terete po komandnoj odgovornosti za zločine srpskih snaga te kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata stvaranja Velike Srbije etničkim čišćenjem. Na oba suđenja se uskoro očekuje kraj izvođenja dokaza tužilaštva, javlja Radio Slobodna Evropa.

Suđenje Mladiću za genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nastaviti će se 19. augusta, a najavljeni su iskazi demografskih stručnjaka čiji najnoviji podaci govore o preko 8.000 srebreničkih žrtava. Jedna od njih je i Eva Tabo koja je već svjedočila na više haških suđenja, između ostalog i protiv Mladićevog političkog šefa – bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

“Srebrenica je vrlo specifičan slučaj. Mi smo proučavali konkretnu grupu žrtava – nestale osobe, za koje smo imali dobre razloge da smatramo da su one ubijene. Oni nisu preminuli prirodnom smrću pošto su njihovi ostaci najčešće eshumirani iz masovnih i drugih grobnica. Tako da je cilj bio provjeriti i izvršiti istragu kako bi se procijenilo” – koliko tih smrtnih slučajeva ima veze s padom Srebrenice – pojasnila je cilj svog istraživanja Tabo prošle godine na suđenju Karadžiću.

Na suđenju generalu Mladiću tužilaštvo je do sada ispitalo 130 svjedoka, a najavilo je kako treba još gotovo tri mjeseca za okončanje dokaznog postupka, nakon čega se iduće godine može očekivati izvođenje dokaza odbrane. Skori završetak izvođenja dokaza tužilaštva očekuje se i na zadnjem haškom suđenju, bivšem premijeru pobunjenog područja u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, najavila je glasnogovornica suda Magdalena Spalinska.

“Tužilaštvo trenutno procjenjuje da će svog zadnjeg svjedoka pozvati do polovine septembra ove godine. Vijeće je također naložilo da će izvođenje dokaza odbrane početi četiri mjeseca nakon završetka izvođenja dokaza tužilaštva, ukoliko ne bude zahtjeva za oslobađanjem od optužbi u skladu s pravilom 98bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda, ili četiri mjeseca nakon eventualne presude po zahtjevu u skladu s pravilom 98bis, osim ukoliko takva presuda za ishod ne bude imala oslobađanje od svih optužbi” – pojašnjavala je Spalinska govoreći o pravilu 98 bis, koje predviđa mogućnost da odbrana zatraži oslobađanje na polovini suđenja, nakon izvođenja dokaza tužilaštva, a za one tačke optužnice za koje smatra da nisu dokazane.

Suđenje ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću također se trebalo nastaviti potkraj ovog mjeseca, međutim optuženom je odobrena dvomjesečna pauza za pripremu odbrane od tačke jedan koja je vraćena u optužnicu, a tiče se genocida u sedam bh. općina.

Posted by on 2013-08-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login