Ilijaš: Jezero Starača poribljeno kalifornijskom pastrmkom

Starača

Članovi Udruženja građana ”Bistro!” iz Sarajeva početkom sedmice poribili su kalifornijskom pastrmkom ilijaško jezero ”Starača”, drugi put u novembru.

U dva navrata, u jezero je ubačeno oko 120 kilograma ribe, veličine od 200 do 300 grama, čime je produžena sezona ribolova na jezeru.

Iz Udruženja ”Bistro!” koje je korisnik ribolovnog prava na svim vodama na području općine Ilijaš, za Agenciju Fena su kazali da planiraju izvršiti još nekoliko poribljavanja prije nego površina jezera bude zaleđena.

Sredstva za poribljavanje osiguralo je Udruženje od prodaje dozvola za pecanje na jezeru, što im je jedan od glavnih načina finansiranja.

U jezeru, osim kalifornijske pastrmke koju ubacuju zbog produženja sezone ribolova, ubačen je šaran, amur, linjak, klijen, deverika, bodorka karaša i babuška, ali prisutne su i druge vrste riba koje su prije donosili ribolovci i ubacivali u jezero kao što je mrena, škobalj, šljivara, štuka i grgeč.

Sezona ribolova na jezeru traje dok ne zaledi. Na jezeru nema zabrane ribolova, ali ima ograničenja ulova i zabrane nošenja određenih vrsta riba.

Potpuno je zabranjeno nošenje šarana, amura i tolstolobika, a dozvoljeno je odnijeti dvije kalifornijske pastrmke i šest komada druge bijele ribe. Za svaku narednu pastrmku koju ribolovac želi odnijeti treba doplatiti.

Iz Udruženja navode da je snijeg iz 2012. godine i led na jezeru koji je bio debeo oko 40 centimetara izazvao veliki pomor ribe te da je u potpunosti devastiran riblji fond jezera. To je izazvalo da lokacija nije privlačila ribolovce, međutim, nakon postepenog poboljšanja i adaptacije stanja oko jezera, ali i u jezeru, ribolovci se vraćaju.

– Prvi ‘vjetar u leđa’ dala nam je Ambasada Savezne Republike Njemačke donacijom u iznosu od 6.000 KM kojim smo uredili prilaz jezeru, ukopali posudu septičke jame, izradili nekoliko drenaža na putu uz jezero, mehanizacijom probili komunikaciju duž cijele južne obale jezera te izgradili jedan hladnjak – navode.

Osim toga dobili su pomoć Sportsko-ribolovnog saveza Federacije BiH od 500 KM od čega su u jezero vratili korisnu izlovljenu ribu amur koja se hrani vodenim biljem. Njenim nestankom došlo je do invazivnog rasta vodenog rastinja koje je na nekoliko mjesta potpuno presjeklo vodenu površinu jezera.

NATO-ove snage u BiH donirale su nekoliko korištenih i oštećenih sanitarnih kontejnera, čime je na jezeru trajno i kvalitetno riješen sanitarni čvor. Također, od te donacije osposobljen je prostor za prenoćište.

Vlasnik ribogojišta “Laks” iz Mostara Dževad Handžar prepoznao je napore članova Udruženja ”Bistro!”, kako navode, te im je donirao ribe od 1.000 KM. Jedan dio te ribe ubacili su u rijeku Raču u Srednjem.

Posljednja donacija koju su dobili je od Ministarstva za kulturu i sport FBiH u iznosu od 5.000 KM koja je namijenjena za izgradnju staze, mola i deset pozicija za ribolov od drvene građe na sjevernoj strani jezera.

To je ujedno nastavak izgradnje takmičarske staze, a ti radovi će početi u proljeće 2015. godine.

– Ribolovci su prepoznali naše napore da napravimo jednu lijepu ribolovnu vodu, ali i izletište gdje u ribolov mogu doći s kompletnom porodicom. Od jedne deponije otpada raznih vrsta, pa i otpada animalnog porijekla iz jedne klaonice koja je na obali deponovala oko dvije tone drobi, kostiju i koža, uspjeli smo uvesti ‘vladavinu prava’ i očistiti sav ambalažni i kabasti otpad – ističu iz Udruženja.

Pred Udruženjem je još mnogo posla, ističu da je jezero Starača prva voda koju su uspjeli dovesti u zavidno stanje, i sačuvati je.

Plan za narednu godinu je da pokušaju istu stvar uraditi s rijekom Misočom.

No, opet, navode, finansije su problem.

Ukoliko ne budu imali dovoljan broj prodatih dozvola, ideja će samo ostati ideja.

Posted by on 2014-11-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login