Iluzije o pomirenju sa Kosovom raspršene

Boris TadicRegionalni forum u Brdu kraj Kranja možda se ipak neće održati. Prepričali su to novinarima srpskog dnevnog lista Blic izvori bliski Demokratskoj stranci Borisa Tadića nakon što je postalo jasno da srpski predsjednik ni ovog puta neće sjesti za stol sa Fatmirom Sejdiuom.

Sastanak u Sloveniji trebao je biti najveći vanjskopolitički uspjeh Borisa Tadića i Jadranke Kosor. Evropska zajednica već mjesecima pokušava sjesti predsjednike Kosova i Srbije za isti stol, a činilo se da će to napokon biti ostvareno zahvaljujući posredovanju Slovenije i Hrvatske. Kosorica i Pahor prštali su od optimizma nakon sastanka sa Tadićem u Ptuju na kome je osnovana “lična trilaterala” Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Pahor, Kosor i Tadić za vrijeme sastanka koji je održan prije deset dana bili su vrlo dobro raspoloženi. U medije su poslane pomirljive poruke, a Pahor je stidljivo najavljivao kako bi upravo njegova zemlja mogla biti prvo poprište dijaloga Beograda i Prištine.

Ali, čim se Tadić vratio u Srbiju, krenule su prve trzavice. Srpski predsjednik poručio je da će sa predstavnicima Kosova razgovarati samo ako se na forumu ne budu predstavljali kao nezavisna država, a Hasim Thaqi brzo je odgovorio kako to ne dolazi u obzir. Iluzije o pomirenju raspršene su nakon što je Tadić juče izjavio kako Srbija od svojih načela neće odustati.

“Nijedan regionalni forum ne može značiti i implicitno priznanje nezavisnog Kosova jer Srbija ni na eksplicitan ni na implicitan način neće priznati Kosovo niti svojim odlukama niti učestvovanjem na regionalnim forumima”, odlučan je predsjednik Srbije. Identičan stav Tadić je ponovio i danas, kad je u dnevni list koji se smatra bliskim DS-u plasirana informacija o potpunom odustajanju od sastanka.

Regionalni forum u Sloveniji definitivno je izgubio svoj smisao kad je “main event”, susret Srbije i Kosova, definitivno otkazan. Tadić je na primjeru Josipovićeve inauguracije već pokazao da mu je susrete na kojima učestvuju predstavnici nezavisnog Kosova najlakše ignorisati.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login