Ima li BiH snage za migrante?

Bosna i Hercegovina, migranti, Velika Kladuša, Bihać

Bosna i Hercegovina, migranti, Velika Kladuša, Bihać

Nakon što su proveli noć ispod vedrog neba, oko stotinjak migranata je vraćeno sa graničnog prelaza Izačić, u Bihać i Cazin, odakle su u ponedjeljak stigli, očekujući da će ući u Hrvatsku. Među njima su bili i žene i djeca.

“Ja sam Helsius. Moja beba ima alergiju i ne želim se vratiti u hotel ‘Sedra’. Molim vas otvorite granicu”, kaže Helsius.

“Moje ime je Izat i imam 20 godina. Noć je bila hladna i lako je za nas muškarce, ali nije dobro za djecu i žene. Nadam se da ćemo stići do Italije, ali granica je zatvorena. Bio sam u Sarajevu prije dolaska ovdje i tražim samo bolju budućnost i bolji život. U mojoj zemlji za nas nema budućnosti”, riječi su Izata.

“Zovem se Omer i imam 28 godina. Dolazim iz Irana. Bio sam u kampu u Bihaću i bilo je loše. Nije bilo prozora, vrata. Želim ući u Hrvatsku i ostaću ovdje sve dok se to ne desi. Ne želim se vraćati nazad”, kaže Omer.

Građani koji žive uz cestu, gdje su migranti proveli noć, su im pomagali sa hranom i pićem.

“Bila je teška noć. Razmišljao sam da ih smjestim kod sebe u kuću, ali nemam dovoljno mjesta za sve. Sramota je šta rade od ovog naroda”, kaže Ibraga.

“Dočekali smo ih, nahranili, ali je žalosno da je to tako”, poručuje Husein.

“Stresao sam se kada sam vidio koliko je djece. Nisam mogao proći, a da ih ne počastim”, ističe Hasan.

“Pomažem ljudima, sendviči, slatkiši za djecu, garderoba. Bilo je nama hladno u kućama, a pogotovo njima”, kaže Nermina.

Uprkos želji da uđu u Hrvatsku, to se nije desilo, jer im ova zemlja ne dozvoljava mjesecima ulazak, zbog čega oni borave u neposrednoj blizini granice između ove zemlje i Bosne i Hercegovine, i to u Bihaću i Cazinu.

Od početka ove godine na područje Unsko-sanskog kantona (USK) je došlo oko deset i po hiljada izbjeglica i migranata, a samo u posljednja dva mjeseca evidentiran je dolazak njih oko četiri hiljade.

Državne institucije pokušavale su još od ljeta da riješe problem njihovog smještaja, jer je najveći broj njih boravio i spavao u nekadašnjem bihaćkom Đačkom domu, koji nema prozora i potpuno je neuslovan.

Krajem jula, najveći broj njih je smješten u hotel ‘Sedra’ koji se nalazi na području opštine Cazin, odakle su premješteni iz privremenih migrantskih kampova iz Bihaća i Velike Kladuše. No, ugovor koji je sklopljen sa vlasnikom hotela ističe krajem oktobra.

Posted by on 2018-10-24. Filed under Bihać, Cazin, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login