Ima para za bijesne limuzine ali nema za djecu oboljelu od raka

auto, vlasti BiHZa potrebe dva Ministarstva u RS kupljena su dva automobila u vrijednosti od 230.000 KM. Za te novce četiri godine može raditi Roditeljska kuća u Banjaluci za potrebe djece oboljele od malignih bolesti i njihovih roditelja.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević jučer je u Banjaluci izjavio kako je povezivanja kupovine službenog automobila sa zatvaranjem područnih odjeljenja, kako je to nekoliko puta naglasio, apsolutno nerazumijevanje situacije u obrazovanju, rad javne uprave i veoma je zlonamjerno.

Kako je rekao procedura javne nabavke automobila u vrijednosti od 115.000 KM je sprovedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

“Automobil marke “audi” u vlasništvu Ministarstva je star 10 godina i prešao je 440 hiljada kilometara, a preveliku su izdaci za njegovoro održavanje”, pojasnio je Ministar.

I dalje nema spremnosti za odustajanje od nabavke ovako skupog automobila.

“Ugovor sa izabranim ponuđačem još nije potpisan, ali ako bismo u ovom trenutku odustali od nabavke vozila, Ministarstvo bi pretrpjelo štetu. S obzirom na to da su postojeći “audi” koristili ministri prosvjete 10 godina, odlučili smo se za nabavku kvalitetnog automobila, koji će služiti za takve potrebe i narednih desetak godina” izjavio je ministar Malešević.

Podsjetimo, kako je za potrebe Ministarstva prosvjete i kulture RS naručen automobil vrijedan 115.000 maraka, koje mora imati specijalnu luksuznu opremu od senzora, zatamnjenih šajbi do sportskih sjedišta.

Ranije je objavljeno kako samo registracija za ovo vozilo košta skoro 2.000 KM, a kasko osiguranje više od 4.000 KM.

U tenderskoj dokumentaciji ministar je tražio da ono bude isključivo crne ili crne metalik boje i da je proizvedeno ove godine, objavio je ranije portal Capital.ba

Kada je u pitanju dodatna oprema, naveo je Capital, tenderom se tražilo da vozilo minimalno ima sportska sjedišta naprijed kao i elektro podršku za leđa na prednjim sjedištima, elektronski program stabilizacije vozila, elektronsku parkirnu kočnicu, elektronsku asistenciju za vožnju u nagibu, automatski klima uređaj – 4 zone, senzor za svjetlo i kišu, tempomat, multifunkcionalni pokazatelj – info za vozača u boji. Automobil za ministra će imati i fabričke senzore za parkiranje naprijed i nazad, grijanje prednjih sjedišta, automatski zatamnjiv unutrašnji retrovizor, fabrički ugrađen navigacioni sistem, CD/DVD player uz navigacioni sistem, fabrički zatamnjena zadnja bočna stakla i zadnju šajbu, ksenonske farove, LED dnevna svjetla.

Podsjetimo kako je prije ministra Maleševića novi automobil dobio i ministar trgovine i turizma u Vladi RS Predrag Gluhaković.

I cijena njegovog automobila bila je blizu 115.000 KM odnosno 114.262 KM sa uključenim PDV.

Dva automobila koštala su 230.000 KM poreske obveznike RS, a koji će koristiti dva ministra iz Vlade Republike Srpske.

Za godišnji rad Roditeljske kuće u Banjaluci, koja je otvorena prošlog juna, treba izdvojiti 57.000 KM, a iz Udruženja Iskra u čijoj je nadležnosti, tvrde da je Vlada RS uplatila samo 5000 KM. Drugim riječima, za rad Roditeljske kuće za potrebe teško bolesne djece i njihovih roditelja NEMA novca.

“Snalazimo se i krpimo budžet donacijama. Za sada nismo imali problema, jer nam je „Elektrokrajina“ otpisala oko 6.000 KM duga za struju, a „Vodovod“ dugove za vodu. Iz Vlade RS nam je obećan grant za sufinansiranje rada kuće u 2017. i uvršteni smo u budžet, ali još nismo dobili ni marke” – izjavila je za Blic Predsjednica „Iskre“ Dijana Berić.

Ona je pojasnila da im je lani od pomoći bio samo grant Ministarstva za porodicu od 5.000 KM, te da ostali prihodi potiču od donatora: pojedinaca, kompanija i nekih opština. Ona je pozvala opštine da pomognu donacijama jer u kući borave bolesna djeca iz cijele RS.

Ponovimo cijelu morbidnu računicu još jednom – za potrebe 2 Ministarstva kupljena su dva automobila u vrijednosti od 230.000 KM, ili u vrijednosti četiri godine rada Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka.

Očito je da su vlasti u RS (ne samo u RS, odsustvo bilo kakve empatije prema sve siromašnijim građanima prisutno je i i kod federalnih i BH vlasti) izgubili svaki kompas, svaki dodir sa realnošću.

“Ova vlast je sama sebi svrha”, tvrdi Stefan Blagić, iz pokreta Restart, a koji su nedavno u Banjaluci organizovali proteste povodom kupovina skupocjenih automobila.

“Političke partije su same sebi svrha. Da zaista postoji volja, novca bi bilo ne samo za roditeljsku kuću, nego i za mnoge druge stvari koje su potrebnije od partokratskog komfora. Teško da možemo očekvati bilo kakav senzibilitet vlastodržaca i u budućnosti, jer su se oni potpuno odrodili od naroda i ne posjeduju sposobnost da poredaju prioritete. Važno je da ljudi shvate da novca IMA još uvijek, ali “menadžeri” narodnog novca, odnosno političari ne upravljaju s njim na odgovarajući način” ističe naš sagovornik.

Aktivistica Ana Kotur kaže za BUKU kako nedostatak novca u bilo kojem budžetu i neracionalno trošenje se, nažalost, još uvijek posmatraju posljedično, a ne uzročno.

“Nismo vidjeli nijednu ozbiljnu i usmjerenu aktivnost na izmjenu regulative koja se odnosi na raspodjelu novca, tako da se sistemski usmjere sredstva sa automobila, preskupih korpi za kišobrane ili bezobrazno skupih zavjesa na stvari kojima hronično nedostaje finansijski pogon u ovom društvu. Čak i kad u javnost izlaze podaci o trošenju novca, oni su itekako dozirani i usmjereni na rušenje nekoga iz “suprotnog tabora”, ili služe, u robinhudovskom smislu, za samopromociju određenih pojedinaca” ističe ona.

Prema njenom mišljenju, novca za roditeljsku kuću je nedostajalo i kad je otvarana, novca za nju nedostaje i sad, i nedostajaće i dalje, bez obzira da li će ministar ili predsjednik kupiti auto, jer se sistem ulaganja ne mijenja.

“Tu i tamo se zagladi situacija, jednom ili dva puta se preusmjere sredstva za finansiranje ovakvih stvari, ali to samo kratkoročno rješava situaciju. Već naredni put, vraćamo se istom obrascu. Za izmjenu situacije – neophodna je izmjena i pristupa pitanju koje rješavamo, ali i kritici rješenja.” zaključuje Kotur za BUKU.

Posted by on 2017-08-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login