Index.hr treba nesmetano raditi

Index.hr Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apeliralo je za opstanak internetskog portala Index.hr kojemu prijeti stečaj, upozorivši kako bi njegov mogući gubitak ili drastična promjena njegove uređivačke politike negativno utjecala na medijski prostor i hrvatsko društvo.

“Izvršni odbor HND-a apelira za opstanak i daljnji slobodni, nesmetani rad utjecajnog istraživačkog internetskog portala Index.hr kojem prijeti otvaranje stečajnog postupka. Index.hr godinama je jedan od vodećih informativnih portala i otvorio je i objavio brojne važne istraživačke priče koje nisu uspjeli istražiti ili se pak nisu usuđivali objaviti drugi mediji”, navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Upozorava kako bi mogući gubitak Index.hr-a ili pak neka drastična promjena njegove uređivačke politike vrlo negativno utjecala na cjelokupni medijski prostor i na društvo. Ističe kako brojne Indexove priče otvaraju političke i društvene afere koje pozitivno utječu na raščišćavanje s korupcijom.

Duka napominje kako je stečaj Index.hr-a zatražilo Ministarstvo financija od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, te da su tužitelji, zbog poreznog duga, predložili otvaranje stečaja o kojem bi trebao odlučiti Trgovački sud u Zagrebu.

Pritom podsjeća da je baš Index.hr objavljivao dokumente o sukobu interesa pomoćnika ministra financija Branka Šegona, “a ovo se pokretanje stečaja baš nekako poklopilo s Indexovim svakodnevnim praćenjem načina na koji je HBOR kreditirao Šegonovu obiteljsku tvrtku”.

“Izvršni odbor HND-a smatra potpuno neprimjerenim i iznimno nekolegijalnim česte i anonimne napade i objede Jutarnjeg lista na Index.hr i njegove novinare, na primjer Ilka Ćimića za tobožnji medijski reket. To je nedopustivi obračun najveće medijske korporacije Europapress holding s portalom Index.hr-om. To je tim apsurdnije jer je EPH trenutačno u postupku predstečajne nagodbe zbog ukupnog duga koji mnogo veći od Indexovih 1,055 milijuna kuna”, zaključuje u priopćenju predsjednik HND-a.

Posted by on 2014-02-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login