Inicijativa mladih traži od MUP-a i Ombudsmana da pokrenu istragu o upotrebi sile u Beogradu

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je noćas od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Zaštitnika građana da odmah pokrenu nezavisne istrage o prekomjernoj upotrebi sile pripadnika policije na protestu u Beogradu.

Beograd, protest
Beograd, protest

„Javnost mora biti redovno obaveštavana o napretku ovih istraga, kako bi se uspostavilo poverenje građana u institucije i policiju, nakon što su građani satima u direktnom televizijskom prenosu pratili sukobe između građana i policije“, piše u saopštenju, a prenosi Beta.

Inicijativa „poziva najviše državne zvaničnike, predsednika Vučića, premijerku Brnabić i ostale funkcionere – da svoj autoritet i nadležnosti upotrebe u cilju normalizacije odnosa u društvu, i da ne doprinose daljim sukobima“.

Ta organizacija je u saopštenju navela da nosioci javnih funkcija i institucije imaju obavezu da čuvaju i unapređuju demokratski poredak, što podrazumijeva zakonito postupanje policije, ali i kontrolu i sankcije u slučaju zloupotrebe ovlašćenja od strane policije.

„Zloupotreba ovlašćenja MUP-a, BIA i drugih institucija sistema mora biti predmet istrage koja će biti brza, transparentna i temeljna. Posebna pažnja u okviru istrage, osim prekomerne upotrebe sile, mora biti posvećena potencijalnoj zloupotrebi kamera za identifikovanje lica na Trgu Nikole Pašića i platou ispred Skupštine Srbije. Direkcija policije treba da obrazloži svoje postupanje javnosti, a ne političari“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je dodala da nasilje pojedinih grupa demonstranata, i kasnije nasilje pojedinih pripadnika MUP-a i osoba u civilu, ne smiju biti normalizovani.

„Odgovornost državnih organa i nezavisnih institucija je da stave tačku na sve spekulacije kroz jasno utvrđivanje odgovornosti za počinjena krivična dela i prekršaje“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava je uz to uputila poziv svim građanima koji su bili svjedoci ili bili žrtve prekomjerne upotrebe sile, da se jave Beogradskom centru za ljudska prava, Inicijativi A11 i Inicijativi mladih za ljudska prava.

Posted by on 2020-07-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login